Бумерангът се върна при Ердоган

Бумерангът се върна при Ердоган - картинка 1
Снимка: Reuters

Рискът не си струваше, сега Турция е в тотална война

9/Президентът на Турция приключи преговорите за мир и обяви война на ПКК. Сега страната стана жертва на трудната война с кюрдите в страната и техните братя в Сирия и Ирак, пише израелското издание maariv.co.il. То посочва, че Израел ще се опита да открие чрез свои канали каква е била целта на терористичната атака в Истанбул вчера, но смята, че техните граждани по-скоро са станали случайна жертва заедно с останалите туристи, минаващи по булеварда по  време на самоубийствения атентат.

Всяка година Турция се посещава от 35 млн. туристи от различни държави, повечето от които са разположени около Средиземно море. Въпреки вълната от терор в последните месеци, туризмът не е засегнат. Зад терористичните атаки в Турция се смята, че стоят обявените за терористични организации Кюрдска работническа партия /ПКК/ и „Ислямска държава“. Въпреки че сирийското разклонение на ПКК нарича себе си основен враг на ИДИЛ.

Всъщност това е война, която за последните шест месеца е убила около 3000 души.

Кой обаче започна тази война? Израелското издание смята, че зад всичко, което се случва в последните месеци, стоят опитите на Ердоган да запази силните позиции във властта си и политиката му спрямо кюрдите.

През миналата година след месеци на нерешителност турският президент се съгласи да си партнира със САЩ при въздушните удари над „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

Почти веднага обаче Анкара се насочи към офанзива над Кюрдската работническа партия в Ирак, чието сирийско крило e ключов съюзник на САЩ срещу "Ислямска държава".

Ударите срещу ПКК имаха за цел да помогнат на управляващата Партия на справедливостта и развитието, ако се стигне до нови парламентарни избори. Според анализаторите изборния успех на Народнодемократичната партия на Селяхаттин Демирташ седължи на факта, че през последните три години Реджеп Ердгодан преговаряше за мир с лидера на ПКК Абдула Йоджалан, който е в затвора. Намалялото насилие от страна на кюрдските бунтовници помогна за подобряване на имиджа и на НДП, която по-рано беше считана за политически фронт на сепаратистите.

Почувствал се отслабен и предаден, през миналата година

Ердоган започна кампания за подкопаване на прокюрдската партия, като взе на мушката ПКК в Турция и региона.

Освен това той не се постара да предотврати атаки на "Ислямска държава" над поддръжници на ПКК и изключи провеждането на мирни преговори.

Сега Турция е в тотална война през границите в три направления - войната срещу ПКК, войната срещу кюрдското малцинство в Сирия, и войната срещу тренировъчните лагери на ПКК в Иракски Кюрдистан. А това е логично обяснение за това, което се случва в страната.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове