Бъдещето е сега

Бъдещето е сега - картинка 1

Научната фантастика отпреди половин век разкрива време, което с гордост бихме нарекли наша съвременност.

Доказателството за това е очакваният полет до Марс в обозримото ни бъдеще. Всичко това се случва благодарение на технологичните гении и инерцията, която техните частни компании за космически полети са набрали.

На днешния ден - 28 септември, през 2008 г.  американската компания Space X успешно изстрелва в орбита първата частна космическа ракета Фалкън-1. Фалкън-1  представлява космическа ракета-носител. Тя се явява частично ракета за многократно използване, първата степен на която след отделянето си се приводнява в океана и може да се използва отново.

Първите три запуска на Фалкън-1 завършват с неуспех. Четвъртото изстрелване на 28 септември 2008 г. е успешно, с което Фалкън-1 става първата частно-финансирана космическа ракета извършила полет в околоземното пространство. След петия полет ракетата е изведена от употреба, като нейното място заема нейната надградена версия Фалкън-1е.

 Ето и други събития, случили се на тази дата и останали в историята:

48 пр.н.е. г. - Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет.


1066 г. - Уилям Завоевателя напада Англия: започва Норманското нашествие.


1781 г. - Американската война за независимост: Американските войски, подкрепени от френската флота, започват обсадата на Йорктаун във Вирджиния.


1823 г. - Папа Лъв XII е избран за папа.

1864 г. - В Лондон е основана Международната организация Първи интернационал .

1867 г. - Торонто става столица на Онтарио.

1887 г. - В Княжество България се провеждат избори за V Обикновено народно събрание, спечелени от поддръжници на Стефан Стамболов. Гласуват 22% от избирателите.


1928 г. - Шотландският биолог и фармаколог сър Александър Флеминг забелязва бактерициден мухъл, развиващ се в лабораторията му в Лондон, и открива субстанцията, която по-късно е наречена пеницилин.

1939 г. - Втората световна война: Германия и СССР се споразумяват за разделянето на Полша съгласно Пакта Рибентроп-Молотов.

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове