Бъдещето на ЕС зависи от данъка на... дамските тампони във Великобритания!

Бъдещето на ЕС зависи от данъка на... дамските тампони във Великобритания! - картинка 1
Снимка: www.vice.com

Камерън постигна исторически компромис за ДДС върху дамските хигиенни материали

6/ Дейвид Камерън успя да убеди европейските лидери в нуждата от повече гъвкавост по отношение на европейските регулации за ДДС, съобщава Euractiv. Една от важните точки при преговорите за оставане на Великобритания в ЕС бе свързана с настояването на феминистки и правозащитни организации за 0% ДДС върху дамските превръзки. В последните месеци, консервативният британски политик Джордж Озбърн организира и петиция, която събра повече от 300 хиляди подписа, под надслова

„Спрете да облагате менструацията“.

Според старите правила, нулева ставка на ДДС може да се въведе само след съгласие на всичките 28 страни членки. Европейското законодателство е наложило граници върху косвения данък с цел постигане на данъчна хармонизация между страните членки. В Ирландия данъчната ставка е редуцирана до нула, но страната се възползва от изключението, благодарение на това, че е въвела облекчението преди влизането в сила на директивата.

При новите правила, всяка страна ще може да смъкне ставката до 0%, ако друга държава от съюза е наложила същото ниво, стига това да не създава нелоялна данъчна конкуренция или прекомерни затруднения. В момента данъка  върху санитарните продукти в Обединеното кралство е 5%, а не 20%, каквото е средното равнище на данъка в страната.

/41

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове