Българин намушкан от бял расист в Англия

Българин намушкан от бял расист в Англия - картинка 1

Нападателят се вдъхновил от атентата в Нова Зеландия и крещял "убийте мюсюлманите"

Крайнодесен мъж призна, че е намушкал български тийнейджър в Стануел, град в региона Съри, ден след атентата в Крайстчърч, Нова Зеландия, където австралийски гражданин застреля 51 мюсюлмани в джамии, съобщи Индипендънт. 

 

Пред Кралския съд на Кингстън Винсънт Фулър обяви, че е гледал видеото с престрелките и че "се е съгласил с действията на този човек".

На сутринта след нападението съседите му свидетелстваха, че е крещял "убийте мюсюлманите" и "бяло превъзходство"

"Всички мюсюлмани трябва да умрат, белите расисти са върха. Ще убия мюсюлманин", цитира го една жена.

Прокурорите обясниха, че първоначално той е атакувал дома на негов съсед с бейзболна бухалка, като е наричал собственичката от индийски произход "черна к**ва". След това е тръгнал да обикаля града и да удря случайни коли, като междувременно е викал други расистки коментари по адрес на шофьорите.

"Ще те убия, ще ти отрежа гърлото черно копеле", провикнал се той на един от тях.

По едно време Фулър счупил бухалката и я заменил с нож с приблизителна дължина около 22 сантиментра (9 инча). 

 

Следващата му дестинация била паркинг на магазин от популярната верига супермаркети на Острова "Теско". Там попаднал на 19-годишен българин, който седял в колата си и говорил с приятели.

Според свидетели Фулър се приближил и попитал тийнейджърите.

"Искате ли да пострадате?"

Българинът недоумяващо попитал "какво" (според показанията в съда).

"Ще умреш", отвърнал мъжът и се спуснал към него.

Българинът не успял да запали навреме колата и Фулър го наръгал през отворения прозорец в ръката и врата. След това нападнатият подкарал и паркирал на близък MacDonalds, където получил първа медицинска помощ. По-късно е бил опериран три часа, съобщава "Индипендънт".

 

Фулър е задържан няколко минути след нападението, докато се отдалечава от паркинга. Използвани са спрей и тейзър. 

Прокурорите обявиха, че е употребил обидни епитети спрямо полицейските служители като "мръсна имигрантска измет".

"Мръсен расов предател, надявам се децата ти да умрат. Надявам се цялото ти шибано семейство да умре (...) Надявам се сирийците да дойдат и да ти изнасилят децата. Надявам се Ислямска държава да дойде и да ти изнасили децата", викал Фулър по време на ареста.

Ден по-късно полицията обяви атаката за терористичен атентат.

Нападателят отрича деянието му да е извършено на базата на терористични подбуди, но от съда зависи дали ще възприеме позицията на полицията (което ще утежни присъдата). Той твърди, че е искал да изтегли пари от банкомат, въпреки че не е разполагал с портмонето си по време на нападението.

 

Негов приятел, който прекарва известно време с Фулър на сутринта на нападението, заяви, че "той е бил ядосан от факта, че полицията е искала да говори с него". Ден преди атаката срещу българина полицейски служител поискал от него да се яви на доброволен разпит, след като е изпратил заплашителни съобщения към жена във "Фейсбук". Малко след това е видял репортаж за атентата в Крайстчърч.

"Винсънт малко се ядоса за новините от Нова Зеландия, защото каза, че "винаги за тях, мюсюлманите ги следят и се грижат за тях", обясни приятелката му пред полицията.

Минути преди да грабне бухалката Фулър е пуснал следния пост във "Фейсбук".

"Аз съм англичанин, няма значение какво казва правителството. Убийте всички неангличани и ги разкарайте от Англия".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове