България - единствена в ЕС няма спасителни хеликоптери

България - единствена в ЕС няма спасителни хеликоптери - картинка 1

Един от спасителните хеликоптери на "Хели еър", които тя вече е продала в Грузия.

Снимка: Клуб Z

МЗ щяло да купи медицински хеликоптер, но до 3 години

България стана единствената сред 27 държави членки на Европейския съюз, която няма спасителни хеликоптери. Фирмата, която притежаваше последните два, "Хели еър", ги е продала в Грузия, каза днес пред бТВ собственикът ѝ Георги Спасов.

"Министерството на здравеопазването не ни обръщаше внимание" - обясни решението си той. 

Компанията е изградила със свои средства и с участие на някои общини площадки за хеликоптерите. Държавата не е създала условия за използването им, както и за медицински самолет, който бил закупен в Германия, каза Спасов.

 

По думите му в момента тече търг за купуване хеликоптери за 20 милиона лева, но тази сума няма да бъде достатъчна. Според Спасов като начало ще трябват поне 26 милиона лева, а след това - още средства за обучение на пилоти и за поддръжка.

Планинската спасителна служба вчера заяви, че ако е разполагала със спасителен вертолет, е щяла да завърши спасителната операция на бедстващите в Балкана туристи за час и половина вместо за 11 часа. 

Министерството на здравеопазването все пак наистина ще купи медицински хеликоптер. Той, по всяка вероятност, ще бъде само един и ще бъде доставен в рамките на следващите 3 години. 

Това поне твърдят от ресорното министерство във връзка с множеството журналистически допитвания по темата от последните дни. Темата бе "повдигната" за обществено обсъждане по време на дебатите по приемането на бюджета на Републиката за следващата година. 

В предложенията за промени БСП поиска да се отделят 24 млн. лв. за закупуването на две такива машини, защото в момента България не разполага на практика с нито един специализиран медицински хеликоптер. Очаквано - управляващото мнозинство отхвърли идеята с мълчание. 

Темата бе допълнително "разръчкана" и шоумена и лидер на партия "Има такава държава" Слави Трифонов, който дори направи сравнение с Албания и Северна Македония, които за разлика от нас имали такива машини. 

 

Именно поради тази причина вчера от здравното министерство заявиха на своята страница, че решението за закупуване на техниката е взето още на 24 септември тази година. Поръчката е за "минимум 1 брой медицински хеликоптер" и ще струва почти 20 млн. лв. Парите идва от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“. 

"Проектът е в процес на изпълнение. Срокът за изпълнението му е 36 месеца. 

Към настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка", пишат от МЗ. 

Освен експертен екип от Министерството на здравеопазването, в работната група, подготвяща процедурата, участват и експерти от Авиоотряд 28, командването на ВВС, Специализиран отряд “Въздушно наблюдение”, “Гражданска въздухоплавателна администрация”, “Военномедицинска подготовка и осигуряване” към ВМА.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове