България - гостоприемна и красива...

България - гостоприемна и красива... - картинка 1

Дали?

  • Къде ли да идем на екскурзия?
  • Аз предлагам България – едно райско кътче. Пък и там са много гостоприемни.

Все повече чужди туристи избират страната ни за дестинация, която трябва да се посети. Да, това е факт и вчерашната информация, която излезе по медиите, го доказва. Вижте:

България заслужи място в челната петица в списъка на европейските страни с най-приветливи хотелски услуги, пише полският вестник Gazeta Wyborca, цитиран от „Actualno.bg“.

Според изследване на портала Hotel.info, най-гостоприемна страна в Европа е Словакия, която е получила 8,76 точки от 10 възможни. Победителят е избран на базата на над два милиона оценки за обслужване, дадени от клиенти. Следващите места в класирането заемат Сърбия (8,74 точки), България (8,70 точки), Швейцария (8,68) и Полша (8,67).

Своето място на подиума загубиха миналогодишните лидери Финландия, Германия и Австрия. Австрийски хотелиери са оценени от гостите с 8,61 точки, което е по-добър резултат в сравнение с миналата година, но им отрежда 6 място. Собствениците на германските хотели трябва се задоволяват с по-ниска оценка – 8,55 точки (при 8,59 през миналата година).

Най-нисък резултат получиха Швеция (8,26), Гърция (8,15) и Норвегия (7,98), заемайки последните места в класацията.

Ето, това се казва наистина добра новина. Със сигурност обслужването в българските хотели е на ниво. Чужденците са си доволни… А, пък за гостоприемството няма какво да говорим – то е заложено в народопсихологията ни. Още от малки си спомняме приказките за „изгубил се чужденец, останал да пренощува в къщата на някоя баба от село“…

Всеизвестни сме с ненадминатото си гостоприемство.

И въпреки суровата действителност, в която живеем, все още сме склонни да вярваме, че знаем как да посрещнем гост. Но, стига толкова по темата за „гостоприемството“, нека да обърнем внимание и на природата, която е една много важна част от туризма на България.

Сега съвсем набързо ще Ви отведем в едно градче, наречено Златоград. Сгушено в Родопа планина, той се намира само на 4 км от гръцката граница. Златоград е известен с факта, че е един от 100-те национални туристически обекта "Етнографски Ареален Комплекс". Там ще видите много забележителности, които носят духа на българщината.

Ще споменем града на траките Перпирикон, които се намира на 50 км от града и е един от най-известните археологически обекти в България.

А, ако не Ви се пътува до там, спокойно може да посетите Етнографския ареален комплекс, който е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 86 място. Открит през 2001 година, той е първият в България частен етнографски комплекс.  Той е музей на открито, показващ как е изглеждал Златоград преди около 100 години. Ще „убиете“ цял ден там, понеже комплексът е огромен… Той включва историко-етнографска музейна експозиция с архитектурна сбирка, действащи занаятчийски работилници с ръчно изработвани сувенири, гостилници и механи, които предлагат родопски специалитети и напитки по оригинални рецепти.

Към комплекса се присъединява и кафене "Старият град", което се намира в началото му. В него се поднася чрез специален ритуал чаша въртяно кафе, което се приготвя върху нагорещен пясък. Кафенето е от 1823 година.

Естествено, им още много такива райски кътчета в България, които биха впечатлили всеки турсит, дръзнал да се докосне до тях. Тук показахме само една малка част от красотите на България, и това, че стига да знаем как да използваме природните си богатства,ще станем още по-желана дестинация за чужденците.

/34

Коментари 1

  • #1
    Елена Петрова -

    Хубаво, ама снимките не съответстват на текста

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове