България изнася бебета за Гърция

Бременни ромки раждат в южната ни съседка и продават децата на цена до 7000 лева, предава АФП

9/Поне 33 български бебета са били продадени в Гърция през 2015 година. Само в района на Бургас са били повдигнати обвинения за 27 случая за търговия с деца, предава АФП, цитирана от БГНЕС. Бебетата се продават за суми от 3500 до 7000 лева, като майките заминават бременни в южната ни съседка и раждат децата след като вече са направили договорка с „осиновителите“, които на практика са купувачи.

АФП посочва, че през последните петнайсетина години

 

търговията с деца от бедните ромски общини в България е станала обичайна практика.

 

С помощта на трафиканти, бедстващите родители продават новородените си деца в съседна Гърция, където законите за осиновяване са по-либерални. Основната причина е бедността сред ромското население по селата.

 

"Илияна замина бременна за Гърция. Върна се преди седмица без корем и без бебе, като каза, че то е починало при раждането в Гърция", разказва жена в бедното село Екзарх Антимово в югоизточната част на страната. "Това е третото бебе, което тя продава", казва съседката. Селото се намира недалеч от град Бургас. Търговията сред ромите там е започнала още в началото на века. Разпространила се е и в други региони, включително и в източните градове Варна, Карнобат и Айтос, както и в Сливен и Казанлък - в централна България.

Друга майка от същото село като Илияна е обвинена за това, че е продала новороденото си момче в Гърция. "Не съм тази, която търсите", казва пълничка млада жена, която се скрива бързо. Къщата е варосана, с нова дограма, и изглежда прилично, сравнена със съседните дървени бараки, където многолюдните семейства често са принудени са спят на пода.

 

97% от местните са неграмотни,

 

казва ромският кмет на Екзарх Йосифово Сашко Иванов.

Продажбата на бебета остава изолиран феномен, който се случва сред най-маргинализираните, казва кметът. "Бебета се продават и ще се продават, тъй като мизерията е дълбока Властите признават, че водят една тежка битка. "Случаите са трудни за доказване. Майките, които считаме за жертви, не сътрудничат и не дават показания срещу трафикантите. Често те самите са тези, които търсят трафикантите да им помогнат да си продадат бебето", казва бургаският прокурор Иван Кирков. На жените се плаща между 3 500 и 7000 лв. за бебе, което е малка част от печалбата на трафикантите, но е голяма сума в сравнение със средната работна заплата в България от 400 евро.

 

Гръцкото законодателство задълбочава проблема: за да се осъществи едно осиновяване, достатъчно е майката да отиде при нотариус и да заяви пред него, че иска да даде бебето си на дадено семейство.

 

Вземането на пари за това обаче е незаконно. Много разследвания у нас приключват с условни присъди за трафикантите, като повечето са с чисто криминално досие, според Кирков. Съгласно българското законодателство, майката може да бъде обвинена, само ако е действала сама, което рядко се случва, добави той. Общо 16 души бяха осъдени за трафик на бебета в Бургас през последните пет години. Едно скорошно телевизионно интервю с мъж от ромски произход от Бургас, участващ в мрежа за търговия с бебета, хвърли нова светлина върху незаконната практика.

"Трима или четирима трафиканти владеят целия гръцки пазар, продавайки между пет и шест бебета месечно"

 

каза Пламен Димитров пред "Нова телевизия". Жената на един трафикант от Казанлък държи рекорда по даване на бебета - осем. Истинска фабрика., добавя той. Големи лъскави къщи се редят на улица в ромския квартал в град Камено, близо до Бургас. Те принадлежат на трафиканти, които водят жените до Крит, както обяснява местният полицай. "Парите им идват също и от други незаконни дейност, като трафик на мигранти, например", казва той, пожелавайки анонимност. Официални данни потвърждават, че

контрабандата е голям бизнес в България, която често е критикувана от ЕС заради слабото си правораздаване и широката корупция.

 

"България остава една от страните - главен източник на трафик на хора в ЕС", казва в своят доклад за трафика на хора за 2015 г. Държавният департамент на САЩ. Изправена пред провалящата се съдебна система, директорката на детската градина в Камено Мария Иванова е подела голяма инициатива с неправителствената организация "Равновесие" срещу търговията с бебета. Иванова учи децата в местните ясли и училища, че "продаването на брат или сестра не е нормално нещо". Първоначалните й опити да осъжда темата с майки са срещнали "открита враждебност", казва самата тя. Затова, вместо това, Иванова се насочва директно към малките ромски ученици, много от които сега носят гривни, портмонета и стикери с пет прости думи: "Аз не съм за продан".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове