България - най-евтината страна за живот?

България - най-евтината страна за живот? - картинка 1

Я, пак си помислете...

Днес излезе едно проучване на чешко издание по статистика, според което нашата мила родина се нарежда сред първите по „евтин начин на живот“. На първо място е Чехия, след това Литва, Полша, Унгария, Румъния и България.

Цените в Чехия са само 59.4% от следния показател за Европа. Най-скъпи за живот в ЕС са Дания и Швеция, цените където са над средните показатели за региона с почти 40%.

Най-скъпите цени за живот в Европа са Швейцария и Норвегия, където цените са с 60% над средното за ЕС, предава агенция „Фокус“.

Така, това е добрата новина от днес, скъпи читатели. Евтинко си е тук. Е, да, де, ама за чужденците и туристите, но не и за нас. Ако си спомняте една класация на Bloomberg от 2015 година, ще се убедите, че наистина сме една от най-евтините страни за живеене. 

Швейцарските градове Цюрих и Женева, както и американският Ню Йорк, бяха определени разбира се като най-скъпите места за живеене в света.

Българската столица също също беше включена в класацията на Bloomberg, непосредствено пред Киев. А, след нас се нареждаше румънската столица Букурещ като най-евтиният град за живот.

Знаете ли, не вярваме на тези класации много. Поне за българите не са верни. Питайте баба Пенка от село Горно Цероване, която взима пенсия от 150 лева, дали България е най-евтината страна за живот?

Или пък може да попитате един висшист, които взима заплата от 600 лева, а всеки месец дава 300 лева за квартира. Питайте го, дали му е ок да живее в България. Виждате ли, различните стандарти на живот са показателни за това, дали една държава е скъпа за живеене или не. За един англичанин или швейцарец, тук ще е супер евтина една вечеря в изискан ресторант, но колко българи могат да си позволят лукса въобще да отидат на ресторант?

Виждате ли къде е разликата в мненията на един средностатистически българин и един швейцарец, например? Разлика в доходи, в цени, в начин на живот…

Така е, скъпи читателю, има и богати, има и бедни държави. Ние, за съжаление, сме от бедните. По европейските стандарти може и да е евтин начинът ни на живот, но по българския – не е. Нека не забравяме, че Северозападният регион е най-бедният в цял Европа. И, да,  Швейцария, Англия и Норвегия са може би най-скъпите страни за живот, но със сигурност България не е най-евтината страна за българите.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове