България – открийте себе си: Абритус

България – открийте себе си: Абритус - картинка 1

Човек е човек, когато е на път!

Събота е! Време е за пътешествия в нашата красива родина. Днес отиваме в Разградско, за да посетим едно древно местенце.

Абритус е антично римско селище (от II до IV век град) в Североизточна България. Останките на селището се намират в местността Хисарлъка на около 3 км край днешен Разград. То е сред Стоте национални туристически обекта.

Късноантичният Абритус е построен върху неизвестно по име тракийско поселение отпреди V в. пр. Хр. За това свидетелстват археологически находки като глинени съдове и бронзови монети с лика на Филип II Македонски (382 – 336 г. пр. Хр.) и Александър III Велики, като и от времето на Севт III (330 – 300 г. пр. Хр.), а също така и бронзова монета от Одесос (III-II в. пр. Хр.). До V-IV в. пр. Хр. селището е наземно – набучени в земята колове около които е изплетена мрежа от пръти, измазвана с кал или глина.

През късната бронзова епоха тракийските жилища вече са монолитни, със закръгляне на една от късите стени като абсида и срещуположно разполагане на вход с навес, отворени на юг. Строежът на техните стени е от типа „имплектум“ – вид зидария с две лица, изградена с камъни или тухли, между които се излива пълнеж от дребни камъни, глина и хоросан.

През началото на Елинистичната епоха (323 г. пр. Хр.) се появяват и градените с камъни тракийски селища, наричани „алуе“. В тях обикновено има ями за жертвоприношения, леки постройки за прибиране на реколтата и ров за защита от нападатели, без градоустройствена система и ортогонална планировка. Не е известно тракийското селище под Абритус да е имало крепостна стена.

Някогашните обитатели на крайломските земи – траките са били прагматични: освен вода, те са търсели и друго, много важно за живота – защитата, а тя се е осигурявала чрез естествените природни дадености и укрепленията – в случая до р. Бели Лом, която тогава е имала много завои и меандри. Други фактори са били кръстното географско положение и плодородната почва.

Тракийските селища (с единични изключения) нямат стройна. Все пак имало е център, около който са разположени домовете.

В Абритус през 1953 г. е открит посветителен надпис на старогръцки, употребен вторично за настилка на трикорабната базилика в западната част на крепостта пред Абритус. Датиран е от 20-те г. на 1 в. сл. Хр. Направен е от стратега, който е управлявал последователно трите тракийски стратегии (области) Анхиалос, Селетика и Рюзика.

Предполага се, че надписът е от жертвеник, посветен на бог Аполон. Това е по времето на тракийския цар Реметалк II (ок. 18/19 – 38 г. сл. Хр.). Той е първо дете от брака на Антония Трифена с тракийския цар Котис VIII. Възможно е тракийското селище под Абритус да било център на стратегията Рюзика със стратег по това време Аполониос – син на Ептаикент.

Реметалк II потушава тракийските бунтове срещу римляните и те го въздигат от династ за „цар (василевс) на траките“, както е написано на монетите, сечени по негово време.

Малко се знае, че Реметалк II е управлявал заедно с майка си Антония Трифена (10 в. пр. Хр. – 55 сл. Хр.). Тя се наричала „царица на Тракия”.

След смъртта на Реметалк II през 38 г., братовчед му Реметалк III, син на Рескупорис II, е назначен за цар на траките, а майка му се оттеглила да живее като обикновена гражданка в любимия ѝ град Кизик – древен гръцки град на южния бряг на Мраморно море в древната територия Мизия в Мала Азия. В това тракийско селище край Разград явно е имало храм на Аполон, който продължил да съществува и при римляните.

В резерват „Абритус” е уреден и археологически музей, в който са експонирани някои от намерените при разкопки в района предмети. Цялата археологическа експозиция е обособена в пет теми, които представят развитието на човешкото общество.

В Абритус е открито най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. - 835 солиди (монети), което в музея е представено в снимки. Посетителите обаче могат да видят експонирано по-малко съкровище, отново от солиди, датирано от Х век.

Големите находки, открити при археологически разкопки в резервата, са събрани в музей на открито. В парковата част на Абритус са експонирани 70 епиграфски паметника, повечето от които се датират от римската епоха. Тук могат да се видят и находки, свързани с езическия култ, сред които жертвеник с посвещение на Херкулес от времето на император Септимий Север.

Многобройните надгробни надписи на старогръцки и латински са свидетелство за разнородното население, обитавало Абритус през вековете – римляни, българи и турци. Значителен интерес представляват и датираните от ХVIII и ХIХ век надгробни и строителни надписи - християнски, мюсюлмански и един арменски.

Повече за резервата можете да научите, ако се възползвате от обиколка с екскурзовод. В музея се продават информационни материали и сувенири.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове