България – открийте себе си: Еленският Балкан

България – открийте себе си: Еленският Балкан - картинка 1

Човек е човек, когато е на път!

Днес отново е събота. Пак отиваме на екскурзия из България. Еленският Балкан е прекрасно място за градски и крайградски природен и планинки туризъм. Често той изпълва посетителя с букет от преживявания и срещи с красивата природа на Стара планина.

В тази си част суровите й склонове, забити сякаш в небето, придобиват по-меки и обли очертания, а в топлата им прегръдка се гуши цяла поредица от малки, недокоснати от съвремието селца и махали с по няколко схлупени къщурки.

Изходен пункт за всички тях и за цялата околност е българският възрожденски град Елена.

Град Елена е разположен в красивата долина на Еленската река. Намира се на 38 километра южно от Велико Търново. Градът е включен под № 60 в списъка на 100-те национални туристически обекта. Туке прословутата „Даскалоливница” - първото българско педагогическо училище, открито през 1843 година. В града са запазени още десетки постройки от  времето на Възраждането, оформен е архитектурно-исторически комплекс.

Впрочем, Елена остава с много от своите фамилии в летописите на България. Сред тях се откроява Михайловската, чийто потомци са борецът за църковна независимост Иларион Макариополски и брат му Никола – книжовника. От този род са авторът на химна „Върви, народе възродени!” Стоян Михайловски и писателят Петко Ю. Тодоров.

Важни туристически обекти в града са Камбуровия хан, музеят по палеонтология и, разбира се – църквите “Св. Никола” (от  ХVІ в.) и по новата “Успение Богородично”.

Недалеч в Еленския Балкан се намира Еленският водопад, а по пътя за Килифарево – големият язовир „Йовковци”. Елена може да е част от автомобилен маршрут Велико Търново – Елена - Капиновски манастир - Килифаревски манастир – Дряново – Дряновски манастир и пещера „Бачо Киро”.

В околностите на Елена сред избуялите по склоновете на Балкана дъбови и букови гори са разпръснати общо 124 стари махали, всяка със своята история и собствен колорит. Въпреки отдалечеността им от туристическите пътеки, в повечето от тях ще откриете приветливи семейни хотели или къщи за гости, където ще ви посрещнат „по царски”.

Малките хотели и къщи за гости в Еленския Балкан се наложиха като модел за успешно развитие на селския туризъм. Предлаганите от тях романтика, запазен селски бит и уединение сред природата в никакъв случай не са за сметка на удобствата на клиента.

И в най-затънтеното и трудно достъпно кътче на планината ще разполагате с кабелна телевизия, интернет, мобилна връзка, както и с всички екстри на съвременния туризъм.

А вашите домакини постоянно ще ви обгрижват и ще ви изкушават с домашно приготвени гозби по рецептите на баба. Освен това едва ли ще ви оставят по цял ден само да похапвате и да бездействате край басейна в двора. Защото Еленският Балкан е пълен с изненади, които ви очакват.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове