България – открийте себе си: Ритлите

България – открийте себе си: Ритлите - картинка 1

Човек е човек, когато е на път!

В днешната рубрика за красотите на България ще Ви отведем на едно уникално местенце, намиращо се в близост до Враца.

Природният феномен Ритлите се намира в Искърския пролом, северно от село Лютиброд.

Представляват варовикови скални образувания с възраст над 120 милиона години. Предполага се, че скалите са се отложили, докато региона тук е бил морско дъно. По-късно, при нагъването на Алпо-Хималайската планинска верига са се образували "Ритлите" в днешния им вид.

Образуванията са по брега на река Искър и са като тесни, високи и успоредни една на друга стени, приличащи на ритли на каруца, поради което местното население ги е нарекло "Ритлите". 

Най-впечатляващи са четири успоредни отвесни стени на левия бряг на реката, докато тези по десния са значително по-малки и по-слабо откроени.

Върховете на скалите са се оформили като страховити зъбери под влияние на времето и атмосферните условия. Височината им достига на места до 80 метра височина, дебелината им варира от 3 до 7 метра, а дължината им е между 200 и 400 метра.

Скалните образования "Ритлите" са обявени за природна забележителност през 1938 година.

Недалеч от тях се намира Черепишкият манастир. Основан в през 14 в. В годините на Възраждането е културен и книжовен център. Преданията разказват, че при битката на Иван Шишман с османците, загинали много воини. Костите им, останали на бойното поле, дали името на местността и манастира.

Те правят силно впечатление на пътуващите по дефилето, което между Черепиш и Ритлите разкрива най-пълно своята красота. Най-внушителни са четирите "ритли" на левия бряг на реката, оформен  от стръмния югоизточен склон на Врачанска планина. Те представляват изправени скални стени, разположени. успоредно една на друга.

Според древно предание някога тук имало желязна врата, която затваряла пътя към древната българска крепост Сердика.

Днес Ритлите са популярен катерачен и туристически обект.

Гледани отдалече, стените на Ритлите стърчат точно като ритли на кола, откъдето идва и името им. Идеални са за любителите на катеренето, а гледката, която се разкрива от тях, е уникална.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове