България - открийте себе си: село Лещен

България - открийте себе си: село Лещен - картинка 1

Човек е човек, когато е на път!

Гледали ли сте българския филм „Чужденецът“? Убедени сме, че повече от Вас са запознати със сюжета на тази българска продукция, дело на Ники Илиев. Днес ще Ви отведем на уникалното местенце, където е сниман филма.

Лѐщен е село в община Гърмен, област Благоевград, Югозападна България.

То се намира на 7 км от с. Гърмен и на 14.5 км от Гоце Делчев посока север, и на 114 км югоизточно от Бл Село Лещен е старинно селище със запазени старинни къщи. В края на 19 и началото на 20 век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза. Църквата „Света Параскева“ е от 1833 година.

 В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година Лещен е посочено като село с 59 домакинства и 200 българи.

През 1889 година Стефан Веркович („Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“) отбелязва Лещен като село с 56 български къщи.

В 1891 година Георги Стрезов пише за селото:

„Лящин, село в полите на един доспатски клон, 1/2 час до левия бряг на Канина. Пътят от Неврокоп до Фотовища е равен, а оттук се захваща тесен и стръмен. Обикновен ход захваща 4 часа. На първо място стои скотоводството. Българска църква. Къщи 56, българе. Най-последно българско село; отвъд захваща Рупчус. Като най-затънтено в Лящин селянете са страшни суеверци. За да се лекуват или съветват от цялата околия, дохождат при врачките в Лящин.

Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) населението на Лѣщенъ (Лященъ) брои 530 души, от които 480 българи и 50 цигани.

През 1908-1909 година селото има 88 български къщи.

На времето селото е било общински център с развита търговска база. Общината е просъществувала до 1934 година, след което архивите ѝ са били преместени в общината в село Ковачевица. В момента регистрите за гражданско състояние се намират в общинския център село Гърмен, а ЕСГРАОН се намира в село Горно Дряново заедно със стар регистър за местното население.

При избухването на Балканската война в 1912 година седемдесет и девет души от Лещен са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Изключително приятна за туристите е разходката по тесните улички в селото, покрити с калдъръм. В близост до Лещен се намира село Ковачевица, което също е обявено за резерват заради архитектурата на къщите си. В близост са още село Долен, Рибново, както и балнеологичният курорт Огняново.

В Лещен се предлагат различни атракции и дейности – разходки в планината, риболов, еднодневни екскурзии до близки забележителности, бране на билки и гъби.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове