България отново с грънци на световната туристическа борса в Лондон

България отново с грънци на световната туристическа борса в Лондон - картинка 1

Министър Николина Ангелкова не присъства, изнася лекция в Благоевград

На световната туристическа борса в Лондон WTM, две държави са направили съпътстваща творческа програма с производство на малки грънци – България и непризнатата Севернокипърска Турска Република, която е с щанд под името Северен Кипър.

От тези две държави (едната нелегитимна за света) поднасят на туристите глинени гърненца, в които те могат да си сложат шарена сол, ако някога си купят такава. Това видя No Comment на 7 ноември, в деня на откриването на една от трите най-големи туристически борси в света.

Всички други държави на изложението, включително и африканските, и арабските, са заложили на модерната дигитализация. На големи екрани с размери на легло, гостите разлистват страници, които ги разхождат из уникални места в съответните държави, с отгръщането на страницата се разпиляват огромни снимки, при докосването на снимката тя става на видео, при докосване на видеото, то се завърта в желаната посока. На щанда на Дубай са направили шатра с прозрачни люлки и сребърни възглавници.

Човек се отпуска в люлката, слагат му очила и за три минути, докато се люлее, той лети с балон над островърхите небостъргачи, накъдето и да завърти глава има видимост – нагоре към балона, надолу към земята, надвесен над коша, може дори да си „удари” главата във въжето на коша с който „лети”. Когато полетът „свърши”, човек остава на люлката още малко, за да се посъвземе от летателното изживяване.

От съседния на България щанд – Щвейцария – предлагат велопътешествие с очила-маска в която се прожектира в реално време път, по който човек би се возил. Така според това колко бързо върти педалите, пътешественикът се вози бавничко или с шеметна скорост по пътища, колелото се накланя със завоите и изведнъж трасето се променя на планиско спускане. Усещането е толкова изненадващо и гледката така стремглаво стръмна, че се налага и прихващане на велосипедиста, който безпомощно залита, макар велосипедът да продължава да си стои на сигурната си стойка на швейцарския щанд.

 И досега България е извън европейските велотрасета, тъй като сме опасна територия както като инфраструктура, така и като настаняване – твърде често велосипедистите са жертва на обири. В Швейцария, в същото време, пътищата за велосипедисти са с четири вида означения и са предвидени за семейно каране, за спортисти, за планинско колоездене и за смесен тип каране.

На миналогодишната борса WTM в британската столица, където водещата тема бе именно дигитализацията в туризма, на срещата на министрите, Николина Ангелкова смая световните лидери с новината, че България е напълно дигитализирана, защото тя е разпоредила всички висококатегорийни хотели в България да пуснат WiFi. И след бе довършила колегите си с клипа за филмопроизводството на чужди продукции в България, който трябваше да мине за клип за насърчаване на туризма от световни звезди.

Тази година Ангелкова не присъства в Лондон и дори в деня на откриването – 7 ноември, все още нито едно официално лице от министерството не се появило. На втория ден се очаква на място да дойде зам.-министър Ирена Георгиева, която да участва на срещата на министрите, докато Ангелкова чете лекция пред студенти в Благоевград. Това е повече от странен пропуск за лична изява, като се има предвид, че само преди дни министърът летя чак до Япония, за да присъства на откриването на информационен център за България.  

В Лондон от страна на нашите изложители, прогнозите за зимния сезон са предпазливи. По отношение на британски пазар, спадът на британската лира ще накара редовните ни клиенти за зимен пазар да изчакат възможно най-дълго за спад и в цените на офертите за ски ваканции или ще се откажат. Дори снегът няма да е решаващ фактор. Причината е, че нашите редовни посетители от Острова са възможно най-ниско платежоспособните клиенти и техен ориентир са само ниските цени. Засега България не може да предложи достатъчно интересен зимен продукт с който да помамим по-платежоспособни клиенти, коментират самите туроператори.

Пред No Comment от щанда на Австрия рапортуваха устойчив ръст в търсенето на техните услуги. Там се представя и курортът с най-дългите писти в Европа Lassig с обща дължина от 270 км, който бе направен такъв през миналата година със свързването на два отделни хълма.  Регионът Ski Amade, който е на около час път с кола е с включени 860 км. писти и безплатен обществен транспорт в целия регион, но от Lassig изтъкват предимството си, че всеки скиор може да измине на ски всички писти, без да му се налага да взима автобус. Те обаче признаха, че още на чули за скиор, който да е минал близо 300 км. за един ден, затова и на най-амбициозните трябвали поне два. Цената на картата за седем дни за възрастен е 272 евро. За сравнение, стойността на картата за 6 дни в Банско (оферта за 7 дни просто няма, следва такава за 9 дни) е 272 лв. Разликата е, че всички писти в България са с обща дължина 110 км., а лифтовете са толкова на брой, че човек да изкара половината си ден в чакане да се качи. И ако на Банско кабинката е една, лифтовете в този най-просторен по дължина на пистите австрийски курорт, лифтовете са 70. За сравнение, всички лифтове в България са 77.

На пресконференцията на Гърция, нейният министър Елена Кунтура заяви, че страната се превръща в целогодишна дестинация и че вече е развила два чудесни зимни ски курорта.

При обиколката на изложението, със самочувствие се предлагат африкански държави като Танзания, ЮАР, Намибия, Конго и те всички изтъкват, че са сигурна територия, свободна от терористи. И всяка от тези държави предлага на място да бъдат свалени приложения за смартфони, които позволяват бъдещият турист от телефона си да си начертае маршрути, да резервира места за посещение, да се информира за условия.

За сравнение, прочутият сайт за милиони левове на българския туризъм все още е в нищото и там ще си остане.

Три са водещите теми, които се очертават на световната туристическа борса WTM: сигурност, лукс и дигитализация. В същото време държавите с неустойчива репутация по отношение на сигурността си търсят блогъри и журналисти, които да пътуват из страните им, да преживяват приключения и да ги разказват на света в снимки и видео. Все по-малко важно е журналистът да работи за конкретна медия, важно е какво и как умее да разкаже. Затова авторите на интересни пътешественически статии си ходят с примери за работата си, а спонсори за следващото им пътуване се намират направо на щандовете.  

Не на последно място, дигитализацията на туризма намира място в цяла палата. И ако крайните потребители познават Booking, Trivago, Travelocity, Expidia, то за професионалистите съществуват вече подобни платформи, но от тях туроператорите купуват легла на едро или заемат цели времеви слотове в дадени хотели и после отново онлайн ги препродават. Засега българският бизнес още не е научил за тази възможност. Така, както Booking навлезе около 3 години по-късно след своя световен бум, така ще стане и с другите системи.

Млад англичанин, представител на световнопризната онлайн резервационна система за крайни клиенти, коментира пред No Comment: „Традиционните туроператори са за старците и за мързеливите. Аз обаче съм млад, любопитен и нетърпелив. Затова когато става дума за пътуване, всичко си правя сам, всичко е в телефона ми и съм много доволен!”

Туроператор от Варна, който се занимава единствено с входящ туризъм разказа пред No Comment, че макар летният сезон да е бил осезателно по-силен от предходния и в много отношения е бил пробив за някои пазари, най-голямо е било недоволството на германските гости. Те са били от пренасочения пазар от Турция и за тях съдържанието на услугата в нашите хотели е било меко казано неприятна изненада. Нито един български хотел на all inclusive не е бил дори подобен по изобилие, разнообразие и богатство в изхранването като турските. Освен това семейните хора са очаквали, че като излязат от хотела, също като в Турция, отпред ще ги посрещне аквапарк, че ще има отделна разнообразна част за децата с подходящи за тях атракциони. За тяхно огромно разочарование детските басейни били нещо като големи вани към малко по-големите на тези за възрастни, липсвали водните пързалки, разнообразието и веселбата. Според варненският туроператор тези хора до един никога няма и да помислят за връщане в България и това са около една четвърт от гостите от Германия, дошли у нас за първи път, след като са били клиенти на южните ни съседи. Проблемът идвал от некоректното предаване на информация от страна на партньорските туроператорски фирми в Германия за това какво всъщност им се предлага в нашите морски хотели. В желанието си да се рекламираме, ние всъщност не сме обяснявали в големи детайли какво предлагаме, а германските туроператори също акцентирали на общото: All inclusive, нова или обновена хотелска база, безплатен басейн към хотела и най-вече възможно най-ниски цени.

В същото време на изложението в Лондон Турция е по-агресивна от всякога и турците са готови на всичко, за да си върнат всички желани пазари. „Ние очакваме руснаците да се върнат до един, че дори да се увеличат. Ние сме приятелски народи! Нашите курорти са сигурно място, самолетите кацат направо там!” Това казват представителите по неизброимите щандове на Турция на въпроса дали се притесняват от отлива на руснаците. Темата за тероризма е нещо, което те бързо обръщат в посока към Западна Европа: „Считате ли Париж за много по-сигурно място? Не знаете ли какво се случи в Германия през зимата?” И докато говорят, повечето изложители започват да разгръщат снимки на супер луксозни хотели и на таблети да показват видеа на изобилие, красота и спокойствие.

Приятната изненада за варенския туроператор са полските туристи, които пристигат самостоятелно и се интересуват не само от плаж и възможно най-ниски цени, но около 12 на сто от тях се записват за обиколни турове. Много от поляците правят пътешествие в което са включени Румъния и България, посещават исторически обекти, отсядат на различни места и накрая стигат и до Черноморието.

На масата на министерство на туризма и културата на щанда на Гърция, темата за съвместните продукти с България – именно поделени туристически пакети за гости от далечни държави и турове на територията и на двете страни – се посреща със сдържана учтивост. Пред No Comment представители на елинския туризъм уклончиво отговориха с „Да, напълно е възможно” и с интонация „Да, бе, мечтайте си” на напомнянето, че между българския министър на туризма и гръцкия й колега е постигнато подобно съгласие.

На цял щанд гърците показват екологичната си продукция, предлагат дегустация и уверяват гостите, че всичко, което ядат в Гърция идва от плодородната им земя.

Гърците, както и през последните 15 години, нямат нищо против подобна подялба на офертите към чуждите гости, стига 95% от времето си чужденците да са на тяхна територия. Това, че Николина Ангелкова наскоро за пореден път обяви подобен проект не означава, че нещо ще се промени. Гърците не споделят туризма си с никого и със същия ефект можем да се надяваме на съвместна програма между нашата страна, Турция, Гърция и Македония.

Интересна среща на нашия щанд бе Любомир Панков – бивш собственик на драматично фалиралия туроператор „Алматур”. Днес той е редови служител в туристическата фирма „Аватар”, която е собственост (по чиста случайност) на негов далечен роднина. Неофициално се говори, че новата компания досущ като вече фалиралата, не плащала навреме на хотелиерите, че те отново си чакали парите и продължавали да работят с новата фирма с надеждата, че някога ще си получат дължимото.

No Comment научи от служители в министерството, че масова практика е туроператори да заявяват участие на изложения, които да не плащат, макар техните маси да са запазени; да натрупват дългове към партньори и хотелиери и после да обявяват фалит. Само месец по-късно те отново създават фирми в които фалиралите собственици вече са редови служители, а фирмата е собственост на роднина по линия на свекървата или тъщата. Нарушение няма и така, докато не се изчерпат близките, всяка туристическа компания може да фалира и да стартира отново чрез някой близък.

В деня на откриването на WTM, щандът на Италия бе посетен от зам.-министърът на на туризма на страната Дорина Бианки, от посланика в Лондон Паскуале Терачано, от кметовете на Милано Джузепе Сала и на Торино – младата и красива Киара Апендино (интервю със зам.-министъра на туризма на Италия Дорина Бианки четете в утрешното издание). Директна връзка по телефона бе осъществена с Клаудио Раниери, вече световно прочут треньор на „Лестър”. Той се извини, че не присъства лично, но последната загуба на отбора го принудила да остане на място и да стегне и мотивира своята команда. Италианците държат на английския пазар, тъй като 64 на сто от пътуващите англичани отиват в Италия.

Две бяха основните послания от италианската пресконференция, която се проведе изцяло на английски заради No Comment, представен от единствения журналист в залата, който не говори италиански.

По време на директния разговор с Клаудио Раниери. В ляво е Дорина Бианки, зам.-министър на туризма на Италия.

Посланията бяха прости и обобщени от специалисти, които не плюнчат молива, за да броят хора, дошли по някакъв начин в Италия (или крайна бройка артефакти и картини, например), а създават политики:

Първо: ако искаш конкретни туристи да бъдат твои гости, дай им онова, което те търсят, а не това, което си мислиш, че имаш.

Второ: Италия е петата по посещаемост държава в света от чужди туристи. Целта винаги е да се издигне в световната класация, но по-важно е преди това издигане да се случи, да се подобри още качеството на предлагания продукт. Трето: Трябва да се увеличават приходите от един турист, а не за същите пари туристите да станат двама!

По време на цялата пресконференция нито зам.-министърът Бианки, нито някой от официалните лица цитира броя на туристите в Италия. Не цитираха и точната бройка на историческите си паметници (много е вероятно да знаят, че в България са 40 хиляди и от неудобство да не са преброили своите).

Бе отчетено обаче, че 12 на сто от италианците работят в туристическия сектор, а 13 на сто от БВП се падат на туризма. В интервюто с Дорина Бианки ще прочетете за реакцията й на въпроса каква част от туристическия бизнес в Италия се пада на сивия сектор.

 

 

/33

Коментари 1

  • #1
    Stizo -

    Не разбирам. Ние сме най-черната овца, всички други са велики. Голяма част от проблемите на индустрията са факт, за Министерството /което беше напълно излишно/ и Николинка няма какво да се каже (работата им говори най-добре), НО - как можем да сравняваме Алпите с Банско? Въобще, кой си е помислил, че ние можем да имаме масов ски туризъм както в която и да е част на Алпите. Ами не можем? Вижте им средната височина, годишен снеговалеж и т.н. Все неща на които не можем да влияем. Същото е и с летния туризъм, имаме 1 месец сезон, 200 км плажна ивица /района на Анталия има по-голяма/ и се сравняваме с Испания и Турция!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове