България подкрепя Кипър за изграждането на газопровода EastMed

България подкрепя Кипър за изграждането на газопровода EastMed - картинка 1

ЕС и САЩ разглеждат Източното Средиземноморие и Кипър като възможност за енергийна диверсификация

При посещението на кипърския президент Никос Анастасиадис у нас за първи път бе ясно посочена възможността за приобщаване на България към енергийната ос Израел-Кипър-Гърция, съобщава БНР. 

"На 25 и 26 февруари по покана на Румен Радев у нас на посещение дойде кипърският президент Никос Анастасиадис. Продължават разговорите и перспективите, обсъждани в предишните посещения на ръководителите на двете страни. Най-важното, което бе поставено като акцент, е засилването както на икономическото сътрудничество между двете страни, така и на общоевропейските цели и възможности", казва Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

В разговора между двамата са посочени нишите за развитие в традиционните сектори като търговия, туризъм, строителство и недвижими имоти, както и на тези в областта на новите финансови технологии, иновации и научни изследвания. Инвестиционното сътрудничество също е подчертано в разговорите. 

"И българският, и кипърският бизнес не проявяват интерес за реализация на съвместно предприятие за излаз на трети пазари и за използване потенциала на Кипър. Бе поставен и въпрос за създаването на съвместен туристически продукт между двете страни за представяне също на трети пазари.

За Кипър бе важно да получи подкрепа на България като член на ЕС за мащабни енергийни проекти в Източното Средиземноморие, специални газопровода EastMed. ЕС и САЩ разглеждат Източното Средиземноморие и Кипър като възможност за енергийна диверсификация", уточни гостът.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове