България признава Гуайдо за временен президент и очаква избори

България признава Гуайдо за временен президент и очаква избори - картинка 1

Радев призова да не се намесваме в кризата във Венецуела

Министерството на външните работи на Република България е убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава.

"Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуелаще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права", съобщава МВнР.

Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция.

Това заяви президентът Румен Радев в позиция по повод последните събития във Венецуела и взетата страна от САЩ и ЕС. 

В нея той призова българските власти към въздържаност и настоя за нуждата от диалог в страната. 

Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие, призна той.

В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение, убеден е държавният глава.

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела, обяснява МВнР.

В резолюция, приета с 439 гласа "за", срещу 104 гласа "против" и 88 "въздържал се", Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призиваза организиране на нови и прозрачни президентски избори, допълва българското външно министерство.

 

Най-малко 12 държави членки на ЕС подкрепиха Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

Държавният глава Николас Мадуро конкретно атакува премиера на Испания Педро Санчес. Мадуро предупреди, че Санчес ще има "кръв по ръцете си", ако бъде организиран преврат срещу него.

По-рано Италия блокира декларация от името на ЕС, с която Брюксел щеше да признае Гуайдо за временен президент до организирането на предсрочни избори.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове