България ще се включи в енергийния съюз на Израел, Гърция и Кипър

България ще се включи в енергийния съюз на Израел, Гърция и Кипър - картинка 1

Средиземноморският газ ще замени руския

4/

Преди няколко дни се проведе среща между кипърският президент и Бойко Борисов. Българският министър-председател изрази желанието си страната ни да участва в съюза между Израел, Гърция и Кипър.

В края на миналия месец лидерите на Кипър, Гърция и Израел се договориха за създаване на тристранен комитет за проучване на икономическата целесъобразност от строителството на газопровод до Европа. На първи етап става въпрос за прокарване на разклонение от Израел до Кипър, а след това оттам до Гърция с крайна цел експортни доставки на газ за Европа.

Премиерът на Израел отбеляза историческият характер на преговорите.

„Пред нас се откриват безпрецедентни възможности за прокарване на общите ни цели. Това е историческа среща – последният път, в който гърци, кипърци и евреи са сядали на обща маса в преговори за сътрудничество е била преди 2000 години“

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас от своя страна подчерта, че обединението на усилията на трите държави ще подпомага укрепването на мира, сигурността и стабилността в региона.

Както първи съобщи No Comment, представители на няколко български правителства проявиха интерес към проекта между трите страни още преди години. Борисов и Нетаняху обсъдиха огромните газови находища в Израел и потенциала на двустранните отношения в тази насока. За пореден път израелският премиер изказа и огромната благодарност на страната си за спасяването на българските евреи. Той посрещна Бойко Борисов като дългогодишен и скъп приятел и му благодари за сътрудничеството във всички сфери и най-вече в сигурността.

Борисов се срещна и с българската общност в Ерусалим и заяви, че е много развълнуван.

„Сътрудничеството ни ни укрепва. Чрез него ще спечелим“ каза Нетаняху.

От въпросната среща се разбра, че двамата управници са провели множество телефонни разговори.

Борисов не спести и хвалебствени слова по адрес на колегата си.

Нетаняху е неизчерпаем източник на мъдрост и знания за процесите, които протичат в Близкия изток и отвъд него. Изключително образован. Аз му се възхищавам. Благодаря му, че винаги е бил честен спрямо мен.“

Типично в стил Б.Б.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове