България взима още 2 млрд. евро външен дълг

България взима още 2 млрд. евро външен дълг - картинка 1
Снимка: webcafe.bg

Парите са за стари задължения и евентуална подкрепа на банки, ако се наложи

Държавата се подготвя да изтегли наведнъж целия планиран за годината външен дълг от 2 млрд. евро. Министерството на финансите е избрало четири международни банки за мениджъри на новата емисия еврооблигации през месец март, съобщи "Капитал Daily".

Избраните посредници са JP Morgan, Citibank, Unicredit и BNP Paribas, като конкуренцията е била между 21 институции, поканени да подадат оферта през миналата седмица.

Обсъжданата срочност на книжата е над 10-години, като най-вероятно ще бъдат предложени два транша с различен матуритет. С набраните средства държавата ще може да запълни дупката в бюджета и да плати падежиращи дългове.

Ще има и буфер, ако се наложи, за подкрепа на банките, които през тази година преминават през проверка на качеството на активите и стрес тестове.

Правителството повтаря и стратегията от преди година, когато изтегли наведнъж 3,1 млрд. евро. В емисионната стратегия е записано, че през тази година държавата може да изтегли 5,3 млрд. лв. нов дълг, от които 3,9 млрд. лв. от чуждите пазари. С новата емисия целият външен дълг на България ще достигне почти 10 млрд. евро през 2016 г.

С получените средства от продажбата на еврооблигации държавата ще може да запълва дупката в бюджета, която за тази година е заложена до 2% от брутния вътрешен продукт, или около 900 млн. евро.

Отделно трябва да бъдат изплатени стари държавни задължения за около 450 млн. евро. Около 500 млн. евро са предвидени за евентуален резерв при необходима подкрепа на банковия сектор след предстоящите през тази година стрес тестове.

Все още дълга на държавата е наполовина под допустимите в Европейския съюз около 60% от БВП, тоест не е опасно висок, но все пак въпросът е за какво се презастрахова финансовото министерство. Тук припомняме, че само преди две седмици министър председателят се похвали, че от борбата с контрабандата и организираната престъпност са събрани над 2,8 млрд. лева, като почти 1 млрд. лева /500 млн. евро/ са събрани над планираното. Вече беше направена заявка, че тези пари ще се инвестират в изграждането на магистрала „Хемус“. Сериозен ресурс е необходим и за държавната програма за саниране, за която регионалното министерство обеща да инвестира по 4 млрд. лева в безплатното обновяване на жилищни сгради. След като през миналата година бяха обновени над 2000 блока, се очаква през тази година за започнат и масови ремонти.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове