Българката, потърсила МВнР при урагана на Халкидики: Не ми помогнаха

Българката, потърсила МВнР при урагана на Халкидики: Не ми помогнаха - картинка 1

Представителят на дипломатическата мисия заявил, че има много работа

По време на силната буря на 11 юли 2019 г. автомобил с български туристи се оказва на 10 минути разстояние от мястото, където бяха повечето жертви на внезапния ураган. В автомобила са три деца и трима възрастни, предават от News.bg.

Вятърът е бил толкова силен, че всички коли, които са пътували, са спрели в един миг. Повечето от тях са били с изпочупени прозорци, някои - преобърнати и повредени. Вятърът е изкоренил дървета, обърнал електрически стълбове. 

В българския автомобил всички са били силно уплашени. Най-голямото дете, което е на 9 г. казало: "Не знаех, че това е последният ден в живота ми".

В този момент майката е звъннала на българското консулство с молба да им съдействат с информация за пътя, обстановката, прогнозата, за да решат дали да продължават напред или да се опитат да се върнат.

Когато им отговорил представителят на дипломатическата мисия заявил, че има много работа и не знае каква е прогнозата. Вместо да помогне с информация или поне да ги успокои, той изреждал административни процедури. 

По-късно от МВнР бе съобщено, че българка се е обадила да ги информира, че е в Ситония, вторият ръкав на Халкидики и ще изчакат в колата, защото помещението им е наводнено.

Според разказа на тази жена, те са били в Неа Потидеа, където са загиналите чешки туристи с обърнатата каравана. Възможно е цитираният сигнал да е подаден от друга наша сънародничка, потърсила помощ от мисията ни в Гърция.

Като по чудо групата туристи с трите деца са успели да се измъкнат и без поражения на колата, за да стигнат до хотела си. Там всички автомобили са били обърнати от урагана. 

Припомняме, при тази буря на Халкидики имаше седем жертви и множество поражения по къщи, хотели и автомобили

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове