Българският кмет революционер

Българският кмет революционер - картинка 1
Златоград

Който чупи - купи

Доживяхме! Един кмет в тази държава да се вразуми и да започне акция срещу вандалите, които рушат частна собственост. Срещу постоянните набези кметът на най-южния ни град Златоград решил да действа с твърда ръка. Обявил, че който чупи общинска собственост – ще я плаща тройно. При последния случай нарушителят доброволно платил за щетите.

„Ние обявихме да бъде намерен и съответно полицията започна да го издирва. За наша изненада той изпрати парите, като всъщност счупил 5 дървета и възстанови 19”, разказва кметът на общината Мирослав Янчев.

Ето това се нарича твърда кметска дума. При него важи поговорката „Който чупи – купи“. Така е справедливо! Но да поразкажем още малко за тази необичайна акция в Златоград.

Кметът Мирослав Янчев

Разкаялият се вандал се оказал непълнолетен. От срам обаче не се явил пред кмета, а изпратил парите за възстановяване и засаждане на дърветата по свой познат. Това не успокоява хората, участвали в засаждането и отглеждането на дръвчетата.

А кметът не оставил на мира и други двама вандали - младежи от Хасково, уличени чрез видеозапис на охранителна камера.

„Имаше състезание по баскетбол и част от младежите, минали точно през това място, в знак на афект счупили дръвчетата”, обяснява той.

И те платили дръвчетата в троен размер. Освен солените глоби кметът наредил и монтирането на видеокамери из целия град.

А наказанията, които измислил амбицираният градоначалник са първо: глоба за вандала, второ: даване на на общинския съд и трето: морално порицание (публикуване името на злосторника в сайта на общината и показване записи на лицето му  в официалния сайт на администрацията.).

И това важи не само за местните, но и за туристите на градчето. Естествено, трябва да има доказателства за извършеното деяние. И затова кметът е помислил. Сложени са камери в центъра и около паметниците.

Така, ако някой е решил да вандалства не където трябва, ще бъде заснет.

Е, добре, г-н кмете, доволни сме. Наистина е хубаво да пазите града си, заедно със забележителностите. Да не говорим, че парите за общините с потенциал (както е Златоград) никак не са малко. Предполагаме обаче, че с тоя хъс, който имате, те не отиват на вятъра или пък в някой джоб. Е, така де, поне се надяваме.

Важното е, че градоначалникът е намерил начина (ефективен или не, то ще се разбере), за да се справя с непослушните. А щом имаш някаква идея за подобряване на нещо, значи вървиш напред и нагоре!

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове