Българските медии по света се събраха в Прага

Българските медии по света се събраха в Прага - картинка 1

Дневният ред на срещата включва дискусии по проблемите на българските медии зад граница

Дванайстата световна среща на българските медии започна днес в чешката столица Прага и ще продължи до 21 май.

Темата тази година е „Медиите и гражданските каузи“. „Български новини“ е сред поканените участници в срещата, организирано от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Генералният директор на БТА Максим Минчев приветства гостите и обясни, че Прага е естествен град-домакин на традиционната среща.

Дневният ред на срещата включва дискусии по проблемите на българските медии зад граница,

както и културна и бизнес тематика от национално значение. Предвиден е специален тематичен панел за обсъждане на тенденциите в развитието на регионите у нас. Акцент в програмата на форума са българо-чешките отношения и сътрудничеството между двете държави.

В чешката столица ще бъде представена и документалната експозиция „Българските чехи“ – съвместен проект на БТА и Държавна агенция „Архиви“. Изложбата съдържа 27 табла, всяко от които показва – чрез снимки и документи – портрети на някои от най-известните „български чехи“ и е и жест на благодарност към чешката държава и народ, които оказват изключително съдействие при възстановяването и укрепването на България след Освобождението.

В Прага живеят над 40, 000 българи,

каза при откриването на срещата посланика ни тук Лъчезар Петков. Тук се издават няколко български медии, а градът от десетилетия подържа активни културни организации.

Техният живот и дело са показани в изложба като част от срещата.

Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява автономно пространство за общуване на медиите на българите извън България – като посредници към нашите общности в чужбина – с представители на държавните институции.  

Източник: в. Български новини

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове