Българските замъци

Българските замъци - картинка 1

Не всички от тях са исторически паметници, но всички представляват интерес заради атмосферата си

Не всички са исторически паметници, но всички представляват интерес заради атмосферата си на истински приказен замък.

Баба Вида – този не много голям, но впечатляващ замък се намира във Видин. Сигурно всеки, който го е посетил е чувал за легендата за трите сестри Вида, Кула и Гъмза. Според нея те били владетелки на три града, но две от тях се омъжили и мъжете им пропилели наследството им. Вида, най-голямата сестра, не се омъжила и останала владетелка на голяма територия и на красивия замък, носещ до днес нейното име. Замъкът се намира в парка, където на фона на зеленината се открояват масивните му стени и червените покриви на кулите. Ровът на замъка някога се е пълнел с вода от Дунава.

Замъкът „Влюбен във вятъра” – намира се до село Равадиново, на около 2 км от Созопол. Построен е от Георги Тумпалов, за когото замъкът е реализирана мечта. Строежът започва преди няколко години и все още не е завършен. Това обаче не означава, че там няма какво да се види - замъкът наистина изглежда приказен, въпреки че не е напълно завършен. Причудливата и малко напомняща на стила фентъзи архитектура и чудесната градина с езерца, водопади, арки, колони, статуи, мостове и дори малка църква е напълно достойна за нееднократно посещение. Фантазията на архитекта и дизайнера успява успешно да съчетае дърворезби, статуи и цветя в един мащабен приказен свят. Тук също се намира дървен приказен замък на майстор Рачо Ангелов, който преди се е намирал зад руското посолство в София.

Дворецът „Евксиноград” край Варна не е обкръжен с дебели стени и ровове, но все пак не е много лесен за посещение. Могат да го посетят само групи от минимум 10 човека и с предварително записване. Построен е като лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 г. Има красив парк и оранжерии. Дворецът изглежда елегантно и е прекрасен пример на дворцовата архитектура.

Баба Вида или Бабини Видини кули е крепост в гр. Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Строежът на същинската крепост на Баба Вида е започнал през 10 век на място, където е имало римски наблюдателен пункт. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Почти през целия период на Второто българско царство Видинската крепост е най-важното укрепление в Северозападна България. Най-голямо разширение на крепостта е по време на управлението на цар Иван Срацимир, управлявал Видинското царство. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна, на малък провлак. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 г.. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград (Гостоприемния град) — от гръцкото име на Черно море. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд I. Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи XIII“ (фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула). Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
Една от най-красивите страни на Евксиноград е неговия парк. Той заема над 550 дка от общо 800 на резиденцията. Паркът е специфична екосистема с много богата колекция от растителни видове с голяма научна и ботаническа стойност. Снимка: http://bg.wikipedia.org.
 
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове