Бърза помощ при падане

Бърза помощ при падане - картинка 1

Какво да правим?

Снежните улици и ниските температури превърнаха улиците в опасна пързалка - колкото и да внимава човек, винаги има риск да стъпи върху заледен участък, да загуби равновесие и да падне. А всяко падане е свързано с натъртване, разтягане, късане на сухожилия и изкълчване. Понякога завършва със счупване на ръка или крак.

Всеки го боли, но най-уязвими са бременните и малките деца. Естествено, че бързо трябва да се търси медицинска помощ, но има и по-леки травми, които мнозина подценяват. При тях има оток и зачервяване. Нека травматологът определи дали има счупване или пукване, защото, ако пукването на костта не се лекува адекватно, може да доведе до усложнения.

Това, което може да направим сами, е веднага след падането да намалим болката и отока с хомеопатия.
„Първата помощ след падане е с хомеопатичната Arnica montana, която се получава от билката планинска арника. Тя нямалява болката и разнася отока", обяснява д-р Слави Филчев, началник отделение по педиатрия Пета МБАЛ.  

Арниката помага за разнасяне на кръвоизливите и е особено ефективна, ако меките тъкани са натъртени. Трябва обаче да се действа бързо, докато травмата е прясна, за да има ефект.

В аптеките се продава гел от билката, който се нанася с лек масаж върху натъртеното място 2-3 пъти на ден.

Другият вариант е да използваме билката като компрес. Приготвяме запарка, напояваме марля и налагаме с нея удареното място.

Мона Василева/ noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове