Бързо, закъсняваш за училище!

Бързо, закъсняваш за училище! - картинка 1

Три начина, с които да предотвратите драмата със сутрешното ставане на детето

Ставай. Ставай! Ставай, де! То се е сгушило и не иска да пропълзи от леглото. Отива в банята със затворени очи и се бави там, както ви се струва, с часове. После, докато си върже връзките на маратонките, минава още време и отиването на тъгъдък на училище не помага – пак е закъсняло. Това се повтаря всеки ден и ви е дошло до гуша да повтаряте, да молите, да умолявате, да крещите...

Мнението на специалистите обобщава сайта webmd.com, цитирани от noviteroditeli.bg.

1. Планирайте, дайте време на детето да се пренастрои, съветва детският психолог Дейвид Суонсън. Очевидно е, че преминаването от ваканционен към училищен режим не става бързо и може да продължи чак до... втория срок, ако не планирате внимателно всяка сутрешна крачка, така че да има време за всичко. 

Психотерапевтката Джил Спивак пък е на мнение, че е разумно да се правят семейни срещи, например в неделя или понеделник вечер, и тогава да се обсъди схемата на вечерно лягане и ранно ставане. „Обяснете на децата колко е полезен сънят и колко вредно недоспиването.” 

В резултат на това, че не спят достатъчно, децата между 11 и 17 години могат да проявяват признаци на тревожност, депресия и дори физически болки, а системното недоспиване е пагубно за учениците, защото ги прави разсеяни, мудни и в резултат на това страдат не само физически, но и душевно, след поредната двойка.

Американската здравна организация National Sleep Foundation е установила, че децата между 5 и 12 години се нуждаят от 10 до 11 часа сън през нощта. Тези, които са на възраст между 10 и 18 години, е добре да спят между 8.5 и 9.5 часа.

2. Изградете нов режим и се придържайте към него. „Ако искате хлапето да си легне рано, дайте му да вечеря навреме и ограничете заниманията му с компютър, видеоигрите и гледането на телевизия, защото вие се опитвате не само да го накарате да си легне навреме, но и да превърнете това в негов навик”, казва Суонсън.

Ето какво може да кажете: „Дали сме ти мобилен телефон, компютър, защото смятаме, че можеш да ги ползваш, без да ти пречат за лягането навреме. Ако се справяш – супер, но ако ги ползваш в леглото, когато трябва вече да си заспал/а, значи не успяваш, което показва, че трябва да ти помогнем, като ти ги вземем.”

"Децата не бива да се претоварват през деня, защото това може да е за сметка на съня", казва Джил Спивак. Ако малкото ходи и на извънучилищни занимания и се прибира вкъщи чак привечер, няма как да получи необходимите часове сън, при положение, че на сутринта трябва да стане в 06.30 ч. Защото тепърва на  хлапето му предстои вечеря, баня и т. н.

3. Превърнете ранното лягане в навик. Не е хубаво, ако през седмицата детето си ляга в 20.00 ч. вечерта, а през уикенда му позволявате да стои будно до колкото си иска и съответно - сутрин да става късно. Така самите вие нарушавате режима му, а и рискувате то да закъснее за училище в понеделник, защото трудно би заспало в неделя в 20.00 ч., при положение, че сутринта е станало в 10 ч.
Психолозите са на мнение, че е от решаващо значение хлапето да осъзнае своите задължения - това какво трябва да направи сутрин, след като стане от леглото, и тези дейности да се превърнат в навик.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Book Face

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове