Цената на петрола скочи рекордно след атаката в Саудитска Арабия

Цената на петрола скочи рекордно след атаката в Саудитска Арабия - картинка 1

Вчера Саудитска Арабия обяви, че ще свие производството с 5.7 млн. барела дневно (почти половината) заради атака, за която поеха отговорност шиитските бунтовници хути

Цените на петрола отбелязаха най-големия скок в историята си от 60 до почти 72 долара за барел, след като вчерашната атака срещу две съоръжения в Саудитска Арабия свиха с 5% глобалните доставки.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп за пръв път намекна за възможен военен отговор срещу Иран - САЩ обвиняват ислямската република за нападението, но очакват Саудитска Арабия да заяви кой стои зад него.

Подобно повишаване на фючърсите за сорта брент - с почти 12 долара - за по-малко от ден, в секундите след отварянето на пазара в Лондон не е имало, откакто те се използват.

По-късно скокът от 20% леко спадна и цената бе 68 долара.

Вчера Саудитска Арабия обяви, че ще свие производството с 5.7 млн. барела дневно (почти половината) заради атака, за която поеха отговорност шиитските бунтовници хути. "Блумбърг" нарича случващото се най-лошото смущение за петролните доставки в историята - по-голямо от това при Иранската революция през 1979 г. или при инвазията на Саддам Хюсеин срещу Кувейт, заличило доставки от нападнатата държава и от Ирак.

Макар Саудитска Арабия да обяви, че бързо ще възстанови част от подаването, данните от различни източници в "Ройтерс" за това колко ще продължи сривът се разминават - от няколко дни до седмица. Данни на "Уолстрийт джърнъл" сочат, че близо една трета от срива в добива (т.е. около 1.9 млн. барела) може да бъдат възстановени още тази вечер.

Междувременно Тръмп написа в "Туитър", че САЩ имат "причини да вярват", че знаят кой е виновникът, но ще изчакат да чуят саудитската оценка и "при какви условия продължаваме".

Тръмп междувременно заяви, че е разрешил петрол от стратегическия резерв на САЩ да бъде използван, "ако е необходимо", за да запълни дупката в предлагането, причинена от атаката. "МНОГО ПЕТРОЛ", написа той в "Туитър".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове