Частната руска армия "Вагнер" беше унизена в Либия и се изтегли от сраженията

Частната руска армия "Вагнер" беше унизена в Либия и се изтегли от сраженията - картинка 1

Наемниците се свиха в крепостите на Бани Уалид

"Вагнер" - руската наемна военна група, която се ръководи от близкия до Владимир Путин Евгений Пригожин, е била унизително изтласкана от основните военни действия в битката за Триполи в Либия и в момента се изтегля в южна посока към сигурната крепост на град Бани Уалид. 

Новината беше съобщена първо от британския "Таймс", но после беше потвърдена и от други световни агенции, както и от местните независими медии. "Ал Джазира" дори показа снимки на изтеглящите се бойци, които са взели със себе си цялото тежко оръжие, автоматични пушки и някои наземни системи. 

 

Според повечето анализатори, причината да се насочат към Бани Уалид е, че там, или в околностите на града, има базов лагер на силите на Халифа Хафтар - бившият генерал на Муамар Кадафи, който опитва да вземе насилствено властта от международно признатото правителство, и който е неофициално подкрепян от Кремъл. 

 

Т.нар. "вагнеровци" са частно военно формирования, което, въпреки всички отричания на Москва, взе дейно участие във войните в Сирия и Украйна, и което впоследствие беше пренасочено към Либия. Там се води тежка прокси война между силите на Хафтар, подкрепяни от Русия, и централното правителство, което може да разчита на военната помощ на Турция. 

 

Източните на "Таймс" твърдят, че Хафтар и неговата Либийска национална армия се опитват да договорят подкрепа на друга частна армия - управлявана от африкански бизнесмен, но по-скоро и те няма да участват в офанзивата за Триполи. 

Прокси войната на Путин и Ердоган, в която участват и някои европейски сили (неофициално) - като Франция и Италия, допълнително подкопава силата на централното правителство, което така или иначе владее сравнително малка част от разпокъсната страна. До момента всички опити на межуднародни организации да спрат огъня не се осъществиха, дори и опитите на Русия. 

 

Провалът на "Вагнер" обаче е силен удар по Путин, който опитва да се представи като новият силен човек в Близкия изток и Северна Африка, след, поне привидното, оттегляне на САЩ. 

Русия обаче продължава да потъва в пясъците на сирийската гражданска война, докато се виждат първите признаци на разнобоя между самодържеца на Кремъл и силният човек в двореца в Дамаск - Башар Асад. Международните анализатори по-скоро вече подкрепят тезата, че Путин е готов да се оттърве от Асад. 

 

Новите данни обаче идват на фона на информациите от американското командване за Африка (Africom), което твърди,че има изображения на руски военни изтребители в Либия. 

Те са пристигнали в началото на месеца за подкрепа на действащата на терен ЧВК Вагнер.

Не е ясен броят им, но ако информацията е вярна, това би означавало пряка военна намеса на руската държава в конфликта в Либия, пише днес специализаното издание de re militari.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове