Чехия потвърди, че цел на руските агенти е била стоката на български оръжеен търговец

Чехия потвърди, че цел на руските агенти е била стоката на български оръжеен търговец - картинка 1

Имената и снимките им съвпадат с тези на двамата руснаци, обвинени от Лондон за Скрипал

Двамата агенти на руското военно разузнаване, за които се смята, че стоят зад мощната експлозия в чешки оръжеен склад през 2014 г., вероятно са атакували боеприпасите, а не самата Чешка република, заявиха премиерът и главният прокурор на страната, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Андрей Бабиш каза, че не смята руското действие за "акт на държавен тероризъм", но подчерта, че "присъствието на агенти на ГРУ е абсолютно неприемливо".

"Русия не е атакувала Чешката република. Агентите са атакували - можем да го наречем терористичен акт от страна на тези агенти - стока на български търговец на оръжие, който вероятно е продавал тези оръжия на страни, биещи се с Русия", каза Бабиш на пресконференция.

"Ние сме суверенна държава и е неприемливо чуждестранни агенти да осъществяват такива операции тук", заяви той.

Главният прокурор Павел Земан каза, че взривените муниции били предназначени основно да бъдат изпратени на търговец на оръжие в България и трябвало умишлено да бъдат взривени след доставката. По думите му не се предполагало експлозията да стане на територията на Чешката република.

Земан добави, че двамата заподозрени руски агенти използвали фалшиви самоличности в паспорти от Таджикистан и Молдова, когато заявили визита в склада. Те отсядали в Прага и в Острава, на около два часа път с кола от склада. Използвали руски паспорти, за да влязат в Чехия. Имената и снимките им съвпадали с двамата руснаци, обвинени от британските власти задочно през 2018 г. за опит за убийство на Сергей и Юлия Скрипал.

"Двамата бяха идентифицирани като нападателите от Солсбъри през 2018 г., каза Земан.

По думите му, понеже разследването не е приключило, властите не могат да разкрият подробности за случая и отхвърли искането на Бабиш докладът да бъде публикуван.

Бабиш добави, че правителството обмисля да потърси правен път за да поиска компенсации за щетите от Русия. По думите му това е била провалена операция на двама агенти, които са действали на чешка територия и са причинили на страната огромни щети - над 1 млрд крони (47 млн долара), предаде ТАСС. 

Мария Захарова нарече "отвратителен фейк" обвиненията 

Руското външно министерство разкритикува решението на Чехия да не разкрие всички подробности около разследването си във връзка с експлозията в оръжеен склад, станала през 2014 г., съобщи Ройтерс.

"Видях изявлението на ръководителя на МВнР на Чехия, който заяви, че Прага няма намерение да разкрие на Москва всички детайли по разследването на взривовете в склада. Това е доказателство, че цялата тези история е измислица, грозен, отвратителен фейк", каза Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Говорителката на руската дипломация разкритикува Чехия, че още в началния етап на публикуването на тази информация издига бариери, вместо да представи всички факти.

Цитирайки доклад на своето разузнаване, чешкото правителство заяви в събота, че агенти на руското военно разузнаване ГРУ са замесени в експлозията в село Върбетице в източната част на Чехия. Тя отне живота на двама души и нанесе големи материални щети.

 

Осемнадесет руски дипломати, идентифицирани от чешките разузнавателни служби като шпиони и обявени за персона нон грата, напуснаха Чехия. Като ответна мярка Русия експулсира 20 чешки дипломати.

Външните министри на Полша, Словакия и Унгария изразиха вчера в общо комюнике солидарност с предприетите от Чехия действия.

В интервю за чешкия в. "Лидове новини" и.д. външен министър Ян Хамачек заяви, че търговецът е Емилиян Гебрев, който оцеля при опит за отравяне през 2015 година.

Българската прокуратура повдигна задочно обвинения на трима руснаци през 2020 г. за опита за убийство.

Компанията на Гебрев ЕМКО вчера отрече да е правила поръчки или планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове