Черна гора стана член на НАТО

Черна гора стана член на НАТО - картинка 1

Официално е 29-тата членка на алианса

Подписи под документа сложиха министър-председателят Мило Джуканович и външните министри на страните от алианса. Бившата югославска република ще стане пълноправна членка на НАТО, когато всички съюзни държави ратифицират акта на присъединяване. Дотогава нейните представители ще участват в заседанията на НАТО, без да могат да гласуват.

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на САЩ Джон Кери

Церемонията по подписването се състоя в началото на двудневна среща на външните министи на алианса, която започна днес в Брюксел.

"Това не е краят на пътуването, а началото на нова глава в сигурността на Черна гора", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Интегрирационният процес на нашата страна в НАТО не може да бъде спрян и няма алтернатива", каза Джуканович. Той добави, че влизането на Черна гора в НАТО ще допринесе за "укрепване на стабилността и сигурността на Балканите и отвъд тях".

НАТО покани Черна гора да се присъедини на 2 декември 2015 година. Столтенберг подчерта, че днешният протокол е признание за политическите и военни реформи, които страната е извършила през последните десет години и които трябва да продължи.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове