Черна гора стана член на НАТО

Черна гора стана член на НАТО - картинка 1

Официално е 29-тата членка на алианса

Подписи под документа сложиха министър-председателят Мило Джуканович и външните министри на страните от алианса. Бившата югославска република ще стане пълноправна членка на НАТО, когато всички съюзни държави ратифицират акта на присъединяване. Дотогава нейните представители ще участват в заседанията на НАТО, без да могат да гласуват.

Премиерът на Черна гора Мило Джуканович, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на САЩ Джон Кери

Церемонията по подписването се състоя в началото на двудневна среща на външните министи на алианса, която започна днес в Брюксел.

"Това не е краят на пътуването, а началото на нова глава в сигурността на Черна гора", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Интегрирационният процес на нашата страна в НАТО не може да бъде спрян и няма алтернатива", каза Джуканович. Той добави, че влизането на Черна гора в НАТО ще допринесе за "укрепване на стабилността и сигурността на Балканите и отвъд тях".

НАТО покани Черна гора да се присъедини на 2 декември 2015 година. Столтенберг подчерта, че днешният протокол е признание за политическите и военни реформи, които страната е извършила през последните десет години и които трябва да продължи.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове