Честит Ден на труда!

Честит Ден на труда! - картинка 1

Празникът се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от официалните празници в България. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.
Началото на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. 

На 1 май 1886 година  профсъюзите в САЩ провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."
В социалистическите и комунистическите страни на честването на Първи май се отдава голямо значение, като част от 
Денят на труда е един от официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.
От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават марширувайки през площада, като скандират предварително заучени лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители.
След края на комунистическия режим в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти, комунисти и анархисти, като най-значителни са концертите на открито на Българската социалистическа партия.
В някои държави по света Първи май е отбелязван официално, в други се чества неофициално.

В САЩ и Канада отбелязват Деня на труда (Labor Day) на първия понеделник от септември.
Празнуването започва през 1882 г. и възниква в резултат на желанието на профсъюза да осигури свободен ден за "трудещия се човек". Днес Денят на труда продължава да се празнува предимно с почивен ден и за мнозина бележи символично края на лятото. Празникът става официален през 1894 година.


В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР и КНР той е отбелязван някога дори с военни паради.
Празникът е честван и в Нацистка Германия под името „Имперски трудов ден" (Reichsarbeitstag).
Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.

И още: 

На днешната дата през 1707 г. кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват под името Кралство Великобритания.
През 1786 г. се е състояла премиерата на операта „Сватбата на Фигаро" от Волфганг Амадеус Моцарт във Виена.
През 1851 г. се провежда първото Световно изложение, което е открито от Кралица Виктория.
През 1869 г. Васил Левски започва втората си обиколка из България, по време на която създава революционни комитети.
През 1873 г. излиза първият брой на вестник „Будилник", под редакцията на Христо Ботев.
През 1884 г. е публикувана прокламация с искане за осемчасов работен ден в САЩ.
През 1930 г. планетата Плутон е кръстена официално.
През 1931 г. в Ню Йорк е открит 102-етажният Емпайър Стейт Билдинг.
През 1948 г. е създадена Северна Корея, а Ким Ир Сен става първият ѝ президент.
През 1960 г. по време на Студената война СССР сваля американски разузнавателен самолет над своя територия и взима в плен пилота Гари Пауърс.
През 1978 г. японецът Наоми Уемура става първият човек, достигнал сам Северния полюс.
През 1982 г. започват масови манифестации на полските работници срещу режима, които продължават три дена във Варшава, Гданск, Шчечин, Краков и други градове на страната. При сблъсъци със силите на реда са ранени над 1500 демонстранти, над 600 са арестувани.
През 1986 г. 5 дни след Чернобилската авария Съветската информационна агенция ТАСС съобщава официално за катастрофата.
През 2003 г. на борда на самолетоносача USS Abraham Lincoln американският президент Джордж Буш обявява края на мащабните военни действия в Ирак.
През 2004 г. Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия се присъединяват към Европейския съюз.
През 2009 г. еднополовият брак е узаконен в Швеция.
През 2011 г. президентът на САЩ Барак Обама обявява в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Пакистан.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове