Честит празник, комшулар*!

Честит празник, комшулар*! - картинка 1

На днешния ден Турция е обявена за република, Мустафа Кемал Ататюрк става първия й президент

Преди две години правителството на Турция реши, че датата на неуспешния преврат срещу Ердоган - 15 юли, ще бъде вече официален празник, за да могат гражданите на страната свободно всяка година да честват "победата на демокрацията". Колко е демокрация режимът в южната ни съседка е друг въпрос, но днес -

29 октомври, е Националния празник на Република Турция!

Все още...

Пожелаваме на най-близките ни балкански съседи мир, икономически просперитет и свобода от всякакви политически репресии и ограничения. И нека никога не забравят заветите на великия Ататюрк, защото те са изречени в години, когато споменът за Османската империя е бил достатъчно близък и горчив за всички, преживели избавлението си от нея. Включително турците.

Припомняме част от речта на президента Кемал Ататюрк пред Балканската конференция на 25 октомври 1931 г., проведена в сградата на Великото национално събрание в Анкара:

"Днес балканските страни - Албания, България, Румъния, Гърция, Югославия и Турция, са самостоятелни политически единици...

Може да се каже, че създадените през  последните столетия сегашни балкански страни, включително и Турция, са исторически резултат от постепенното разпадане на Османската империя, погребана накрая в историята. В този смисъл балканските народи имат съвместна история, която обхваща векове.

Ако в тази история има печални спомени, то те са общи за всички балкански страни. Частта на Турция в тях е не по-малко горчива...

Нечовешка и в крайна сметка достойна за съжаление е системата, при която се заставят хората да се хващат гуша за гуша, за да се направят уж щастливи.

Единственото средство за ощастливяване на хората са действията и усилията, които водят към взаимно сближение, към взаимно задоволяване на материалните и духовните потребности.

Истинското щастие на обществото е възможно само в условията на световен мир, ако се множат и постигат успехи привържениците на този висш идеал."

Честит празник, съседи (*на турски komşular {комшулар})!

С какво още е останал днешният ден в историята:

529 пр.н.е. - Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир.

1859 г. - Испания обявява война на Мароко.
1886 г. - 3 Велико Народно събрание избира за княз принц Валдемар Датски, но под натиска на Русия баща му, крал Кристиян, отклонява избора.

1912 г. - Балканската война: Османската империя иска примирие. Княз Фердинанд скрива предложението от съюзниците и продължава войната.

1912 г. - Български самолет бомбардира от въздуха старата гара Караагач на Одрин, която е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята.
1929 г. - Крахът на Уолстрийт 1929: Настъпва пореден срив на Нюйоркската фондова борса, известен като „черният четвъртък", с което приключва бичия пазар от 1920 година и започва Голямата депресия.

1935 г. - Открита е Автомагистрала А7 в Италия.

1944 г. - Втората Световна Война : Червената Армия влиза в Унгария.
1944 г. - Градът Бреда в Холандия е освободен от Първа полска бронирана дивизия.
1952 г. - Започва съдебно дело срещу католическия епископ Иван Романов, който е осъден на 12 години строг тъмничен затвор за „шпионаж".

1980 г. - Приет е закон за прокуратурата на Народна Република България.
1992 г. - С решение на Националния координационен съвет на СДС президентът д-р Желю Желев е обявен за „предател".
2002 г. - Официално посещение в България на румънския премиер Адриан Нъстасе, който поставя въпроса за румънското малцинство и присъства на подписването на двустранното споразумение за енергийно сътрудничество.

2002 г. - Върховният административен съд на България прекратява сделката по продажбата на Булгартабак заради нарушения в процедурата.
2002 г. - Заседанието на кредиторите на Авиокомпания „Балкан" отхвърля плана за оздравяване на компанията и тя е обявена в ликвидация.

2010 г. - Успешен тест с едновремешно изпитание на всички видове МБР на Русия - „Булава", Р-29РМУ2 "Синева" и Р-29Р от ядрени подводници и „РТ-2 Топол М".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове