Честит празник на всички четящи и пишещи хора!

Честит празник на всички четящи и пишещи хора! - картинка 1

23 април е Световен ден на книгата и авторските права

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април.
Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир.

А според Грегорианския календар на тази дата, освен смъртта на Мигел де Сервантес е и на Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.
Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се отбелязва с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. С отбелязването на Световния ден на книгата от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите и преводачите.


В рамките на Световния ден на книгата напоследък все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се открояват и няколко символични „битки” - електронната книга срещу класическия хартиен носител, свободното споделяне на информация и защитата на авторското право, отдаване почита към преводачите и другите специалисти, които оформят крайния продукт, и анонимността на социалните мрежи и интернет.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на интелекта и знанието, човешкия стремеж към самоусъвършенстване.
Честит празник и приятно четене на нова или любима книга днес!

И още:

През 181 г. пр.н.е. - В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките.
1348 г. - Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата.
1800 г. - Елена е нападната от кърджалии, опожарена е черквата „Св. Никола".
1827 г. - Уилям Роуън Хамилтон представя теорията си за системата от лъчи.
1856 г. - По инициатива на Кръстьо Пишурка в Лом е създадено българско читалище.
1876 г. - Въстава Перущица в рамките на Априлското въстание.
1896 г. - В Ню Йорк се състои първата публична кинопрожекция.
1907 г. - Писателят Джек Лондон се отправя на околосветско пътешествие.
1916 г. - По време на Ирландското въстание революционери завземат ключови сгради в Дъблин и провъзгласяват независимостта на Ирландия.
1920 г. - В Анкара е свикано Велико национално събрание на Турция.
1932 г. - В Стратфорд на Ейвън е открит Кралският Шекспиров театър.
1935 г. - Приета е новата конституция на Полша.
1940 г. - При пожар в нощен клуб в Начез (Мисисипи) загиват 198 души.
1945 г. - Втората световна война: Фелдмаршал Херман Гьоринг уведомява с телеграма Хитлер в обсадения Берлин, че поема властта като негов заместник.
1964 г. - В Москва е открит театър Таганка - сцена на авангардния руски театър.
1967 г. - Космическа програма на СССР: СССР изстрелва космическия кораб Союз 1 с Владимир Комаров на борда; при завръщане на Земята настъпва авария и космонавтът загива.
1986 г. - Във Великобритания са възстановени полетите с дирижабъл като туристическа атракция.
1992 г. - Приет е Закон за приватизацията на държавните предприятия в България.
1992 г. - В Пекин (Китай) е открит най-големият в света ресторант от веригата Макдоналдс (700 места).
1996 г. - За първа година се чества обявеният от ЮНЕСКО Световен ден на книгата в памет на починалите на този ден през 1616 г. Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега
2001 г. - Компанията Intel пуска на пазара микропроцесора Pentium 4.
2004 г. - При престрелка в Кербала (Ирак) е ранен старши сержант Димитър Иванов Димитров, който по-късно умира от раните си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове