Честит Първи април, госпожо Фандъкова!

Честит Първи април, госпожо Фандъкова! - картинка 1
Наоколо не се усеща неприятна миризма..
Снимка: svobodnoslovo.eu

Фандъкова: Инсталацията ни за боклук не отстъпва на европейските

"Очакваме от 1 април в завода за отпадъци на София да се преработват 100 процента от общите битови отпадъци в града." 
Чудесно, прекрасно, госпожо Фандъкова!

Датата 1 април звучи толкова сериозно, че човек започва да се чуди, шега ли е това?

Първи април отдавнa се е превърнал в професионален празник на политиците, затова друго не ни остава освен да кажем на софиянци: Честити ви 100% преработени боклуци, столичани! 

"Нашата инсталация не отстъпва на европейските, наоколо не се усеща неприятна миризма. Избраната технология дава възможност отпадъците да се превръщат и в ресурси. Досега са отделени 510 тона черни метали, 76 тона хартия, 28 тона цветни метали, 28 тона пластмаса, 102 тона найлон, 833 тона стъкло, които се продават и от тях се произвеждат различни продукти.", посочи столичният кмет.

Ех, тази Европа! 

БТА
Заводът за преработка на отпадъците край София е с капацитет 40 хил. тона годишно
Снимка: БТА

Това е много хубаво, но миризмата по улиците около контейнерите си е все същата.

Дали и колко не отстъпва на европейските инсталации е спорен въпрос. Защото голяма част от европейските инсталации вече препработват органичният отпадък и го превръщат в биодизел, метан и торове.

В голяма част от общините в Европа, където са изградени такива инсталации, работата и печалбата от заводите за боклук се отразяват на джоба на жителите, под формата на по-ниски данъци и такси, евтин градски транспорт и други такива "благинки" за хората. 

От нашия завод и излезлите по вашите думи от него производствени суровини, какво печелят софиянци? Билетчета по 1,60 лв.за градският транспорт...

На всякъде по света не само в Европа, с която вие ни сравнявате по цената на обществената транспортана услуга, бизнестът с боклук е един от най-печалившите.

Тогава логични са и тези  въпроси към вас: Къде отиват парите от преработката на отпадъците? Как усещат софиянци тази "хубавина" в своя портфейл от местни данъци, такси и цени на обществени услуги?

Госпожо Фандъкова, това са актуалните въпроси. И понеже никой не Ви ги е задал, когато сте представяли резултатите от от работата на завода пред журналистие ви ги задаваме тук.
И докато не отговорите на тях всичко друго казано от вас остава в графата "Честит Първи април, госпожо Фандъкова!"

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове