Читалище "Възраждане" - следващата жертва на багерите?

Столична община твърди, че не е издавала разрешение за строеж. В същото време вече се подготвя събаряне и се демонтират части от конструкцията

8/ Ще последва ли сградата на някогашното софийско кино „Възраждане”, в по-нови времена дискотека „Син Сити”, съдбата на тютюневия склад в Пловдив?

В дните около скандалното частично събаряне на един от културните паметници под тепетата, софийска гражданска организация алармира, че пореден културен паметник в София ще бъде премахнат от собственика си, съобщава БГНЕС. „Столична община твърди, че не е издавала разрешение за строеж. В същото време

вече се подготвя събаряне и се демонтират части от конструкцията”,

заявява Гергин Борисов от организацията „Спаси София” в интервю за информационната агенция. Преди две седмици, представители на организацията първи алармират за започващите действия по събарянето на стогодишната архитектурна ценност на бул. „Христо Ботев”.

Тя започва съществуването си като театър „Ренесанс”, построен през 1900 година. През 1940 г. сградата изгаря, но скоро след това е възстановена. През годините приютява кино „Възраждане”, профсъюзен дом „Георги Димитров”, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити”.

След 1 януари т.г. чалготеката затваря. В края на миналата година, пред столичен всекидневник хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев споделя намеренията си

на мястото на „Син сити” да построи нов петзвезден хотел.

Предварителните дейности по събарянето започват в края на февруари, като вътрешността, прозорците и част от покрива вече са демонтирани. В този момент надигат глас и от „Спаси София”. „Столична община твърди, че не е издавала разрешение за строеж. В същото време вече се подготвя събаряне и се демонтират части от конструкцията. Общината не е отговорила дали има разрешително за събаряне. Единственото, което знаем със сигурност е, че собственика на сградата е заявил, че ако му бъде предложено, ще я събори”, обобщи Гергин Борисов.

На 3 юли 2003 г. с протокол на Националния съвет за опазване на паметниците на културата към Министерство на културата

сградата е определена като архитектурно-строителен паметник на културата, категория "за сведение".

Същото е вписано и в протокол на Общински експертен съвет по устройство на територията към решение за Изменение на плана за регулация и застрояване за три УПИ - V за озеленяване, VІ за административна сграда и VІІ, за кв. 210, м. Западно направление - проектът предвижда изграждане на нова сграда, висока 12, 8 и 9 етажа и не предвижда запазване на съществуващата, съобщава OffNews. Одобрен е от главния архитект на 18 ноември 2003 г. - постът тогава заема арх. Стоян Янев.

До края на годината Столична община ще е готова с нова наредба, която ще даде отговор на въпроса

какво да се прави със старите къщи - паметници на културата, чийто собственици не искат да ги поддържат.

В изготвянето на разпоредбите ще помагат френски експерти, които пристигат у нас през април.

Това съобщава за OFFNews Малина Едрева, шеф на комисията по култура на "Московска 33". Собственици на стари сгради ще могат да кандидатстват за средства по новата ОП "Региони в растеж" по настояване на кмета Йорданка Фандъкова. Проектът ще стартира пилотно първо между булевардите „Тодор Александров", „Мария Луиза", „Христо Ботев" и улица „Екзарх Йосиф". Ще се използва примера на парижкия квартал "Маре", който е възстановен и реконструиран, и от занемарен квартал със стари сгради в много тежко състояние се е превърнал в един от най-модерните райони във френската столица.

Практиката в Париж за случаи с недобросъвестни собственици на стари сгради е да им се изпрати предписание за мерките, които трябва да предприемат, те получават от кметството безплатен проект за възстановяване на сградата, а ако не предприемат нищо, общината поема ремонта, но отнема имота и тя става негов собственик, обяснява Едрева.

Практиката у нас засега е предписания за мерки, налагане на глоби - първо минимална, след нея максималната по закон, и накрая собственикът да бъде даван на прокуратурата. Има и вариант Столична община да поеме необходимия ремонт, но тогава имотът трябва да бъде ипотекиран и продаден, за да се възстановят средствата на кметството.

На прокурор в момента са дадени собствениците на къщата на Яворов на "Раковски" 136,

Захарна фабрика

и къщата на Фингов на "Шипка" 38.

Собствениците на къщата на Никола Гешев на "Патриарх Евтимий" № 7 изпълняват предписанията и са внесли нов проект в Министерството на културата, затова не са дадени на прокурор. Те са платили глоба от 10 000 лева, наложена им през 2013 г, друга глоба от 20 000 лева е в процедура.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове