Човекът с белия бастун

Човекът с белия бастун - картинка 1

Не само на този ден, бъдете внимателни към хората с този характерен "аксесоар"

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за Ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун. 10 години по-късно - февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (най-голямата и най-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове

да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване у нас на Международния ден на белия бастун. В навечерието на 15 октомври 1980 г. е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на ССБ.

Извън сухите факти, белият бастун е един от най-разпознаваемите символи на улицата. Тихото почукване по тротоара и гледката на човек с бяло бастунче обикновено карат другите пешеходци и участниците в движението да заострят внимание, да намалят скоростта и дори да помагат на човека, ако преценят, че се налага.

Правете го и вие!

Ето с какво още ще запомним днешния ден в историята:

През 1014 г. - след смъртта на Самуил, за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир.

През 1204 г. - кардинал Лъв, пратеник на папа Инокентий III, пристига в Търново, за да миропомаже архиепископ Василий за примас на българската църква и да провъзгласи Калоян за крал от името на папата.

През 1570 г. - е основан град Пхенян - днешната столица на Северна Корея.

През 1581 г. - в Париж в Кралския дворец е представено първото публично балетно представление.

През 1582 г. - папа Григорий XIII въвежда Григорианския календар, след като в Италия, Полша, Португалия и Испания 4 октомври от тази година е последван веднага от 15 октомври.

През 1880 г. - завършва строителството на Кьолнската катедрала, продължило 632 години.

През 1894 г. – Френският офицер Алфред Драйфус е арестуван по обвинение в шпионаж и национално предателство.
През 1912 г. – Балканската война: С решение на сръбското правителство се създава сръбска администрация в окупираната Вардарска Македония.
През 1917 г. – Първата световна война: Край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари.

През 1923 г. – Във Виена е съставен Задграничен комитет на БКП в състав: Васил Коларов, Георги Димитров и Георги Михайлов.
През 1940 г. – Състои се премиерата на американски игрален филм "Великият диктатор".
През 1944 г. – Втората световна война: При спецакция на нацисткия разузнавач Ото Скорцени е отвлечен сина на държавния глава на Унгария адмирал Миклош Хорти, който по-късно е принуден да напусне поста си.

През 1985 г. - Михаил Горбачов представя на пленум на ЦК на КПСС своите идеи за Перестройката.

През 1990 г. - Михаил Горбачов е удостоен с Нобелова награда за мир.

През 2003 г. - Китай изстрелва в космоса първия си пилотиран космически кораб.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове