Човешки чудовища. Виж психопатията отблизо.

Човешки чудовища. Виж психопатията отблизо. - картинка 1

Новата ни рубрика "Виж Серийния убиец отблизо" стартира днес

7/ “Родителите, които злоупотребяват със своите деца физически или психически, създават у тях инстинкта да прибягват към жестокостта като към универсално разрешение “.

През 19-и век обществото спира да признава Дявола като единствената зла сила, стояща зад всеки жесток и садистичен акт. Вместо това, учени и писатели концентрират вниманието си на демона вътре в човека. Еволюционната теорията на Дарвин дава липсващото до тогава обяснение – тя е мостът между звяра и човека. Но точно колко дълъг е този мост?

Отличителният знак на психопата е невъзможността му да гледа на другите като на заслужаващи добро отношение. Но какво точно е психопатът? Каква е семантиката на тази дума? Какъв е той?„Клинично го определяме като човек, проявяващ силно черти като липса на съчувствие, липса на вина и разкаяние. Те са много импулсивни, не планират, преди да действат, обикновено се замесват в неприятности още от ранна възраст“ - така го определят психиатрите, книгите по клинична психология и тн.

Психопатите/социопатите се диагностицират по безцелното и ирационално противообществено поведение, по липсата на скрупули и емоционалния вакуум, в който живеят. Те са търсачи на силни усещания и са смели до безумие. Заплахата от наказание рядко дава резултат, тъй като действат тласкани от импулсивната си природа и окрилени от дързостта си. Неспособни са да провеждат смислени връзки и гледат на околните като предмет за манипулиране и експлоатиране.

Mозъкът на психопата

За своето проучване на Брайън Дъган(сериен убиец)  д-р Кийл използва високотехнологичен мобилен мозъчен скенер, който се побира в бус и може да бъде откаран в строго охранявания затвор. С него той може да анализира структурата и функциите на мозъка на престъпника.


„Мозъкът на Брайън има много ниска плътност в т.нар. паралимбична област“, обяснява неврологът. Паралимбичната област е т.нар. поведенческа верига на мозъка, включваща зони като амигдала(носовия мозък; център от мозъка, който свързва миризма със спомени и напомня за определени хора) и кората на главния мозък, които са свързани с емоциите."

През последните десетилетия учените изследват хората с увреждания в тези части на мозъка, тъй като тяхното поведение внезапно се променя и те често стават антисоциални.

„Смятаме, че тази система не се е развила нормално в мозъка на Брайън“, казва д-р Кийл. Изглежда, психопатията е свързана с липса на развитие на тези области от мозъка, което може да е генетично.

Лекарят е наблюдавал реакциите на мозъка на Дъган в реално време, докато на затворника са показвани снимки на страдащи хора. Скенерът е отчел относително ниска активност именно в паралимбичната област.

От затворниците психопати до лечението на деца

Според Кент Кийл историята на Брайън Дъган показва ключовите моменти, в които може да се помогне.

„Брайън е страдал в ранната си детска възраст. Правел е класически неща – наранявал е животни, биел е братята и сестрите си“, обяснява докторът. Някои родители вярват, че по-суровото възпитание ще “кали” децата им. Всъщност, то се асоциира от детето с липса на обич и като такова може да доведе след себе си много сериозни последствия. Aко детето не се чувства свързано със своите родители, то не получава основите, върху които по-късно трябва да изгради усещанията за доверие и сигурност. Това може да доведе до изолация, в която наситените с жестокост фантазии да се превърнат в основния източник на самоувереност и удовлетворение. Изтезаването на животни трябва да е сериозен сигнал за родителите. Често животните са “упражение” за последващото убиване на хора. Ед Кемпер заровил домашната си котка жива, изровил я и я обезглавил. Дамър е пословичен с жестокостта си към мъртви животни, които събирал – той режел кучешки глави и ги набивал на колове в задния двор на къщата си.

Отличителният знак на психопата е невъзможността му да гледа на другите като на заслужаващи добро отношение.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове