"Чумата на ХХ-ти век" все още не е победена...

"Чумата на ХХ-ти век" все още не е победена... - картинка 1

За повече от 40 години СПИН уби почти 40 милиона души, други 42 милиона живеят с ХИВ

През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява

1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

През последните трисетина години този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над 190 държави по света.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977/1978 година.

Първите публикации, свързани със СПИН, се появяват в началото на 80-те години в САЩ. За този нов вид заболяване е имало различни наименования, включително и „Гей синдром", защото се смятало, че се среща само при хомосексуалисти.
През 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ официално въвеждат името СПИН. Въпреки че синдромът бил наименован, тогава все още никой не знаел какво точно го причинява.

През 1983 година вирусът, който причинява СПИН е изолиран.

Това става едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Франция от Люк Монтание, и от Робърт Гало в САЩ. Професор Люк Монтание и екипът от Института Пастьор във Франция откриват вирус, който първоначално наричат LAV (Lymphadenopathy-Associated Virus) . По същото време учени от Националния раков институт в САЩ откриват вируса HLTV - III. През 2008 г. Монтание и сънародничката му Франсоаз Баре-Синуси получават Нобелова награда за медицина за откритието на ХИВ вируса. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса.

През 1985 г. лекарите вече използват тест за откриване както на заразени хора, така и на заразена с ХИВ вируса кръв.

Учените вече знаят, че не само хомосексуалистите, а всеки в контакт със заразена кръв или телесни течности може да бъде инфектиран с ХИВ, в това число новородени и деца.

През 2000 г. в Дърбан, Южна Африка, учени и лекари приемат декларация, според която ХИВ е причинителят на СПИН.

ХИВ/ СПИН е разпространен в целия свят. У нас първият случай е открит през 1986 г. при студент от Танзания. В света заразените от СПИН бързо се увеличават. От 13 милиона през 1992 г., нарастват на 22 милиона през 1996 г., като 8 милиона от тях са починали. По настоящем в света над 33 милиона души живеят със вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.

Към 2015 г., СПИН е убил повече от 36 милиона души по света (1981-2015), а около 42,3 милиона души живеят с ХИВ, правейки го един от най-важните глобални проблеми на общественото здравеопазване в историята.

С какво друго ще запомним днешният ден:

1347 г. - Българският цар Иван Александър се жени за еврейката Сара, която приема свето кръщение и християнското име Теодора.

1408 г. - Москва е обсадена от войските на татарския хан Едигей.
1640 г. - Португалия възвръща независимостта си от Испания и Жоао IV отново се възкачва на трона.
1742 г. - Руската императрица Елисавета нарежда евреите да бъдат изгонени от Русия.
1804 г. - Наполеон Бонапарт се жени за Жозефина Боарне.

1822 г. - 11-годишният Ференц Лист дебютира като пианист на концерт във Виена.
1864 г. - В Русия е въведено разделяне на гимназиите на хуманитарни и технически.
1887 г. - Британският писател Артър Конан Дойл публикува разказ, в който за първи път главен герой е детектива Шерлок Холмс.

1891 г. - Американецът Джеймс Нейсмит изобретява играта баскетбол.
1913 г. - В автомобилните заводи Форд е пусната първата поточна линия.
1918 г. - Исландия става автономно кралство, но все още обединено с Дания.
1918 г. - Румъния се обявява за обединена държава след като Трансилвания става част от страната, а преди това, на 27 март с.г. са присъединени Бесарабия и Буковина.
1918 г. - Провъзгласено е Кралство на сърби, хървати и словенци, по-късно преименувано на Кралство Югославия.

1939 г. - Втората световна война: Окупационните власти на Варшава издават разпореждане всички евреи да носят като отличителен знак Звездата на Давид.

1943 г. - Втората световна война: В Техеран (Иран) е закрита конференцията на държавните лидери от Антихитлеристката коалиция Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин.
1953 г. - Отпечатан е първият брой на еротичното списание "Плейбой".

1959 г. - Студената война: 12 държави подписват във Вашингтон Антарктическия договор, с който Антарктида се запазва за ядрени взривове и складиране на радиоактивни материали и се забраняват военни дейности на този континент.

1972 г. - С извеждане в космоса на българска апаратура на съветския спътник Интеркосмос 8 България е вписана като 18-тата космическа страна в регистъра на ООН.

1981 г. - Създаден е дарителския фонд 1300 години България.
1987 г. - Започва строителството на Тунела под Ла Манш.
1988 г. - За първи път се чества Световният ден за борба срещу СПИН.
1990 г. - Френските и британските строителни работници се срещат под Ла Манш при строителството на Тунела под Ла Манш.
1991 г. - На състоялия се референдум украинците категорично гласуват за независимост от СССР.
2000 г. - България е извадена от негативния Шенгенски визов списък.
2009 г. - Влиза в сила Договора от Лисабон, който заменя двата договора, осигуряващи конституционна основа на Европейския съюз - Договора от Маастрихт и Римските договори.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове