Цигари, червено вино... грешна вода за уста?

Цигари, червено вино... грешна вода за уста? - картинка 1

Какво още оцветява зъбите?

Белотата на зъбите е трудно постижима. Начинът на живот, вредните навици и някои храни и напитки предизвикват потъмняване на зъбния емайл и образуване на петна по зъбите. Свикнали сме да чуваме, че пушенето, пиенето на кафе и червено вино предизвикват оцветяване на зъбите.

Но ще се изненадате като научите, че има още неща, които оцветяват зъбите ви без дори да си давате сметка! Ето кои са те:

Яденето на тъмни плодове
Всички тези горски плодове с тъмен цвят като боровинките, къпините и подобните на тях оцветяват зъбите. Това се случва заради специалните пигменти, влизащи в състава им.
Горските плодове са изключително полезни и не трябва да се лишаваме от тях, само за да се предпазим от оцветяване на зъбите. Нужно е просто да мием зъбите след тяхната консумация.

Ягоди
Ягодите са горски плод, който въпреки че не е тъмен на цвят, също оцветява зъбния емайл. В тях се съдържа ябълчена киселина, която предизвиква повърхностни петна по зъбите. За щастие содата за хляб помага в този случай.

Антибиотици и някои видове медикаменти
Някои лекарства, в това число и антибиотици, могат да предизвикат оцветяване на зъбите. Сред тях са активните вещества тетрациклин, доксициклин, миноциклин. Освен по зъбите те могат да провокират и оцветяване на кожата, особено в контакт със слънчевата светлина. Бъдете особено предпазливи, когато ви се наложи прием на тези лекарства.

Ползвате грешната вода за уста
В много видове вода за уста присъстват съединенията хлорхексидин и цетилпиридиниев хлорид. Те са основните виновници за оцветяването на зъбите. То не се наблюдава при всички пациенти, разбира се, защото се ръководи и от индивидуалните особености на слюнката и биохимията на организма.
Но ако страдате от оцветяване по зъбите е добре да помислите и за това каква вода за уста ползвате.

Къри и куркума
В нашата традиционна кухня тези две подправки не са особено характерни, но въпреки това много хора ги консумират. Особено с навлизането на все повече нестандартни чуждестранни кухни кърито и куркумата се консумират по-често. Любителите на тайландската и индийската кухня със сигурност ги ползват.
Няма лошо – тези две подправки имат редица ползи за организма. Лошото е, че могат да предизвикат оцветяване на зъбите.

Балсамов оцет
Ако обичате да подправяте ястията и салатите си с вкусния балсамов оцет може и да пострадате от оцветяващите му свойства. Багрилата в него могат да потъмнят зъбите ви сякаш сте изпили няколко чаши червено вино или кафе.

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове