CNN: САЩ намаляват вноската си в бюджета на НАТО

CNN: САЩ намаляват вноската си в бюджета на НАТО - картинка 1

Ходът е символичен преди срещата на върха на Алианса в Лондон на 4 декември

САЩ смятат значително да намалят приноса си в колективния бюджет на НАТО - символичен ход, който идва, докато мнозина продължават да поставят под въпрос ангажимента на президента Доналд Тръмп към трансатлантическия съюз, съобщи CNN. НАТО се подготвя да присъства на срещата на върха, за да отбележи 70-годишнината в Лондон през следващата седмица.

Досега САЩ предоставят около 22% от прякото финансиране на НАТО, което покрива разходите за поддържане на щаба на Алианса, съвместни инвестиции в сигурността и някои комбинирани военни операции.

 

Това е до голяма степен символичен ход, тъй като прекият бюджет на НАТО е сравнително малък - около 2,5 милиарда щаски долара, и е отделен от националните бюджети за отбрана, които НАТО препоръчва да бъде 2% от БВП.

Американските служители по отбраната са разказали пред CNN, че администрацията на Тръмп се стреми да намали приноса си до около 16%, привеждайки го в съответствие с този на Германия, който осигурява 14,8%, въпреки че САЩ имат по-голяма икономика.

Представители на САЩ и НАТО заявиха пред CNN, че се очаква останалите членове на НАТО да попълнят недостига в резултат на намалената американска вноска.

 

Тръмп отдавна критикува съюзниците в НАТО, по-специално Германия, за това, че още не отделя 2% от БВП за отбрана, каквато е целта на НАТО. В момента я постигат само осем от 29 държави членки. Всички те обещаха да достигнат нивото от 2% до 2024 г., но не всички от тях в момента имат планове да го направят. 

Представители на НАТО, включително генералният секретар Йенс Столтенберг, също признават, че Тръмп увеличи военните разходи с допълнителни 100 милиарда долара, изразходвани от 2014 г. насам, но също отбелязват, че за това допринесоха засилената заплаха от Русия след завземането на Крим и други фактори.

„Всички съюзници са се съгласили с новата формула за споделяне на разходите. Съгласно нея дяловете на разходите на повечето европейски съюзници и Канада ще се увеличат, докато американският дял ще намалее. Това е важна демонстрация на ангажираността на съюзниците към Алианса и за по-справедливо разпределяне на тежестта", е заявил служител на НАТО пред CNN.

Дипломат от НАТО е казал пред Си Ен Ен, че промяната на формулата е договорена през тази седмица.

Американски служител по отбраната е заявил, че спестените от САЩ пари ще помогнат за финансирането на други американски военни операции и мерки за сигурност в Европа, включително програми в страни като държави, които не членуват в НАТО, Украйна и Грузия, за които се смята, че са на фронтовата линия с Русия.

 

Държавите членки правят вноки в бюджета на НАТО в съответствие с договорена формула за споделяне на разходите, основана на брутния национален доход.

Гражданският бюджет на Алианса за 2019 г. е близо 260,5 милиона щатски долара и се използва главно за финансиране на централата на НАТО в Белгия и за административни разходи.

Има военен бюджет от 1,56 милиарда долара за 2019 г., който се използва за финансиране на някои съвместни операции и стратегическия команден център на НАТО, както и за обучение и изследвания. Това е част от общите разходи за отбрана от страните членки, които според НАТО през 2019 г. ще бъдат повече от 1 трилион (1000 милиарда) долара.

 

Съществува и съвместен бюджет за Инвестиционната програма за сигурност на НАТО, който обхваща големи инвестиции в строителни, командни и контролни системи. Бюджетът за тази програма е ограничен на 770 милиона долара за 2019 г., посочва CNN.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове