CNN: Според зрителите Байдън е спечелил последния предизборен дебат с Тръмп

CNN: Според зрителите Байдън е спечелил последния предизборен дебат с Тръмп - картинка 1

За разлика от първия дебат, този път двамата се държаха по-учтиво и не се прекъсваха

Кандидатът на демократите за президентския пост в САЩ Джо Байдън е спечелил заключителния предизборен дебат със сегашния държавен глава Доналд Тръмп, състоял се снощи в Нашвил, щата Тенеси. Това сочат данни от анкета сред избиратели, осъществена от телевизия Си Ен Ен.

Петдесет и три на сто от участниците смятат Байдън за победител в словесния двубой с Тръмп. Според 39 процента схватката е спечелена от сегашния стопанин на Белия дом.

Повечето анкетирани (73 на сто) споделят мнението, че президентът на САЩ е заслужавал критиките от страна на демократа. Едва половината (50 процента) смятат, че Тръмп е имал достатъчно основания за ответни атаки срещу своя опонент.

Запитани чии изявления пораждат повече въпроси, имайки предвид евентуалния му президентски мандат, 55 на сто от участниците посочват сегашния американски лидер. У четирийсет и един процента след дебата са възникнали съмнения към бъдещия политически курс на Байдън.

Отговаряйки на въпроси на водещата за външната политика, кандидатите според анкетата са били еднакво убедителни - 50 на сто от гласовете са в полза на Байдън срещу 48 за Тръмп. Сегашният президент обаче има преднина (56 процента срещу 44) в дискусията на икономически теми. Но що се отнася до други въпроси като коронавирусната пандемия, климатичните промени, расовата справедливост, думите на демократа са звучали по-убедително.

За разлика от първия дебат, този път двамата се държаха по-учтиво и не се прекъсваха. Президентът Тръмп изглеждаше много по-спокоен днес, отбелязва Асошиейтед прес.

Този път дебатът беше доста по-спокоен и въздържан от предишния, когато Тръмп на практика не даде възможност за политическа дискусия по същество, пише "Ню Йорк таймс".

Телевизионният дебат в Нашвил бе последен преди общите избори на 3 ноември. Американците ще изберат президент, вицепрезидент, целия състав на Камарата на представителите - 435 души, и една трета от Сената, а също така губернатори на 13 щата и територии.

Дебатът в Нашвил беше вероятно последната възможност за републиканеца Тръмп да промени динамиката на надпреварата, в която демократът Байдън има все по-голямо предимство.

Пандемията от коронавирус

Двамата излязоха мълчаливо на сцената в университета Белмонт. Тръмп излезе без маска, а Байдън свали своята и помаха на привържениците си в залата. И двамата веднага заеха местата си.

В началото на дебата Байдън заяви, че Тръмп не трябва да остава американски президент, защото е "отговорен" за повече от 200 000 смъртни случаи в пандемията. Човек, отговорен за толкова много смърти не трябва да остане президент на САЩ, изтъкна Байдън. Той обвини Тръмп, че няма всеобхватен план за борба с пандемията. Демократът предупреди, че страната върви към "тъмна зима" заради коронавируса.

Тръмп отхвърли обвинението и каза, че според него въобще няма опасност от тъмна зима и че страната отново се отваря. Той от своя страна обвини Байдън, че си е позволил да не излиза по време на пандемията и не е вършил работа.

"Не можем да се заключим в мазето като Джо Байдън", каза Тръмп.

Той хвърли вината за пандемията върху Китай, но посочи, че поема пълна отговорност за реакцията на коронавируса.

"Не е моя вината, че (вирусът) се появи. Вината е на Китай", каза Тръмп.

По думите му до няколко седмици САЩ ще обявят, че имат готова ваксина срещу коронавируса. Имаме ваксина, която скоро ще се появи. Тя е готова. За това ще бъде съобщено до няколко седмици и тя ще бъде разпространена, увери Тръмп.

Президентът каза, че САЩ се учат да "живеят с вируса", а Байдън репликира, че хората се учат "да умират с него"

Външната намеса в президентските избори

Байдън обеща, че ако бъде избран за държавен глава на САЩ, Русия, Китай и Иран ще си платят за намесата си в американските президентски избори. По думите му "те се намесват в американския суверенитет". Демократът обеща, че ще накара Китай да играе по международните правила и каза, че ще разчита повече на традиционните партньори за заздравяването на подкрепата за международни правила и обвини Тръмп, че дразни партньорите от НАТО.

Тръмп заяви в отговор на обвинения на съперника си, че никога не е получавал никакви пари от Русия. Президентът изтъкна, че никой не е бил по-твърд към Русия от него, тъй като е налагал санкции и е настоявал за по-големи разходи за отбрана в НАТО.

Размяна на удари за корупция и неплатени данъци

Поканен от президента да "даде обяснение" по обвиненията в корупция, Байдън заяви, че никога не е получавал пари от чужбина. Никога през живота си не съм взел и цент от чуждестранен източник, защити се Байдън. Той посочи още, че синът му Хънтър Байдън в контактите си зад граница "не е вършил нищо неетично".

Що се отнася до Украйна, задават се въпроси за това, че той (Хънтър Байдън) е бил в състава на ръководството на компанията "Бурисма", с която аз съм бил действал неправомерно, каза Байдън. Между другото, всички свидетели в процеса за импийчмънт (на Тръмп) заявиха, че безупречно съм изпълнявал задълженията си и в нищо не съм се отклонявал от правилата, припомни Байдън.

Демократът атакува Тръмп като каза, че получавал средства от други държави.

"Плаща Ви Русия, плаща Ви Китай", заяви Байдън.

Той каза още, че кандидатът на републиканците трябва да последва примера му и да публикува данъчната си декларация и обърна внимание на медийната информация, че Тръмп има банкова сметка в Китай.

Тръмп каза, че ще обяви данъчните си декларации, веднага щом това е възможно и повтори извинението си, че в момента е обект на одит. Той подчерта, че през 2017 г. е платил само 750 долара данъци, защото е бил уведомен, че преди това е надплатил десетки милиони долара.

Байдън обаче настоя за доказателство. "Покажете ни и спрете да увъртате", настоя демократът.

Противоположни позиции за Северна Корея

Тръмп заяви, че установяването на работни отношения с лидера на КНДР Ким Чен-ун е помогнало да се избегне ядрена война между Вашингтон и Пхенян. Той разкри, че преди встъпването му в длъжност бившият президент Барак Обама му казал, че ситуацията около КНДР е най-големият проблем на САЩ и изразил опасения, че между двете държави може да избухне ядрена война.

В момента имам много добри отношения с него (Ким Чен-ун), имаме много добри отношения, а не война, каза Тръмп.

Байдън обвини президента, че е легитимирал Северна Корея и говори за добрия си приятел (Ким Чен-ун), който е бандит. И че казва колко са добре нещата, когато Северна Корея има много по-голям капацитет да изстреля ракета, която може да достигне американска територия.

На твърдението на Тръмп, че "имаме добри отношения" с КНДР, Байдън отговори: "Имахме добри отношения и с Хитлер преди той да нахлуе в Европа. Хайде стига!".

Имиграцията

Кандидатът на Демократическата партия обеща, че още през първите си 100 дни ще очертае път за получаване на американско гражданство за 11 милиона нелегални имигранти, които са в САЩ. Байдън каза, че ще изпрати плана си за имиграцията в Конгреса на САЩ и се зарече, че непълнолетните нелегални имигранти ще могат да останат в страната.

Той обвини Тръмп в престъпна политика към децата имигранти, които са били разделени от родителите си на границата. Тези деца са сами, няма къде да отидат, това е престъпно, подчерта Байдън.

Тръмп отвърна, че докато 8 години е бил вицепрезидент Байдън е "строил клетки" и не е направил нищо за имиграционна реформа. Той настоя, че тези деца са довеждани в САЩ от лоши хора и картели. Президентът подчерта, че чужденците трябва да идват в САЩ легално.

Байдън нарече Тръмп един от расистките президенти

В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос кандидатът на демократите обвини държавния глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар". Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история.

Президентът Тръмп отвърна, че е човекът, който е най-малко расист в залата на дебата. След което повдигна въпроса, че в миналото Байдън е подкрепял закони, довели до по-високи нива на лишаване от свобода, особено сред чернокожите мъже.

Байдън призна, че е направил грешка като е подкрепял такива законопроекти и обеща да отмени ефективните присъди за ненасилствени престъпления, свързани с наркотици, като се наблегне на рехабилитацията.

Тръмп изтъкна, че неговата администрация е постигнала успехи в областта на расовото равноправие. От времето на Ейбрахам Линкълн никой не е правил толкова, колкото мен, за чернокожите, заяви президентът.

Накрая водещата Кристен Уелкър нарече дебата фантастичен и го похвали като енергична дискусия.

Веднага след края ѝ на сцената при Тръмп и Байдън отидоха съпругите им. Джил Байдън прегърна мъжа си, а Мелания Тръмп размени няколко думи с президента. Двете двойки постояха няколко секунди на сцената и след това се оттеглиха зад кулисите, в противоположни посоки. Двамата претенденти слязоха от сцената на конферентната зала без да си кажат довиждане.

По време на дебата Тръмп отдели време, за да похвали водещата Уелкър и каза, че се отнася с дълбоко уважение към работата ѝ.

Си Ен Ен предаде, че като цяло Тръмп е говорил 3,5 минути повече от опонента си. По данни на медията, изказванията на президента Тръмп са били общо 41 минути и 16 секунди ефирно време. Байдън е изложил позициите си в 37 минути и 53 секунди.

Коментарите

Тръмп не представи особено сериозни аргументи в защита на своето преизбиране, нито даде ясно обяснение какво се надява да направи през евентуален втори четиригодишен мандат. Той често представяше по погрешен начин фактите, свързани със своето управление, както и тези, отнасящи се до Байдън. А във връзка със своето главно уязвимо място в политическо отношение - лошото справяне с пандемията, президентът неотклонно отправяше послание, че съвсем скоро отново ще настъпят щастливи времена за страната, макар социологическите проучвания да показват, че повечето американски избиратели смятат, че най-лошото от кризата с коронавируса тепърва предстои.

Байдън се придържаше към основния аргумент в своята кампания, критикувайки Тръмп като неморален и предизвикващ разделение лидер, който се е провалил в подхода си към една опустошителна здравна криза. Въпреки че президентът многократно го принуждаваше да заема отбранителна позиция, кандидатът на демократите успя по-цялостно да изложи своята политическа програма, отколкото при първия дебат, като призова за значителни разходи за стимулиране на икономиката, предоставяне на нова помощ на щатите, които се борят с пандемията, и сериозно увеличение на подпомагането в здравеопазването и заетостта, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Заглушаването на микрофона беше "божи дар", пише американският в. "Вашингтон пост" по повод това, че на сегашния дебат микрофонът на всеки от съперниците беше заглушаван, докато другият говореше.

Заглушаването на президента позволи провеждането на една цивилизована дискусия между него и Байдън. Това не е нормално и не е повод за гордост, но поне се оказа ефективно, коментира изданието.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове