COVID паспорти ще дават предимства на ваксинираните във Великобритания

COVID паспорти ще дават предимства на ваксинираните във Великобритания - картинка 1

Очаква се днес премиерът Борис Джонсън да обяви мярката в парламента

Британските власти обсъждат възможността за въвеждане на  COVID паспорти за тези, които ще се ваксинират срещу новия коронавирус, съобщи „Съндей Таймс“, цитиран от БГНЕС. 

Изданието се позовава на свои източници в правителството на Обединеното кралство.

Според вестника подобна мярка ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват из страната по-свободно, включително да излизат в командировки от тези, които отказват ваксинация.

 

Очаква се съответното решение да бъде обявено днес в парламента от министър-председателя на Борис Джонсън.

Предполага се, че по време на речта си пред законодателите ръководителят на британското правителство ще информира и за края на националната карантина на Албиона на 2 декември и връщането към системата на местните ограничения, но като се вземе предвид въвеждането на по-строги мерки в много градове. 

В същото време, според вестника, в края на декември правителството ще позволи на британците да се събират в малки компании, за да отпразнуват Коледа, но след това строгите мерки ще бъдат върнати и ще продължат да действат до началото на пролетта, когато масовите ваксинации на жителите станат възможни.

 

Над 54 600 души са починали от коронавирус във Великобритания, което е най-високият показател в Европа. Броят на заразените е 1,49 милиона.

Тристепенна система от ограничения се приложи на Острова от средата на октомври до началото на ноември. В по-голямата част от кралството беше в сила първото („средно“) ниво на заплаха от разпространението на вируса. То предвиждаше затваряне на заведения и ресторанти не по-късно от 22:00 часа и забрана за събиране на групи от повече от шест души. 

Ограничения, съответстващи на второто („високо“) ниво, предполагаха забрана на много публични събития, както и срещи между хора, които не живеят под един покрив в затворени пространства. 

 

Третото („много високо“) ниво на заплаха, освен спирането на барове и фитнес зали, означаваше забрана за срещи между хора, които не живеят заедно. Тогава обаче правителството призна, че във втората вълна на пандемията единственият начин да се предотврати рязко увеличение на смъртността е въвеждането на нова карантина. 

Тя започна в Англия на 5 ноември. Ръководството на останалите административни единици на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, само определя набора от санитарни и епидемиологични мерки. И като цяло, по това време те бяха сравними с английските, което направи карантината всъщност национална.

В Англия, където живее 84% от населението на 66-те милиона британци, са затворени заведения, барове, ресторанти, фризьорски салони, кина, спортни клубове, магазини, с изключение на тези, които продават храни и вещи от първа необходимост. Срещите са разрешени за не повече от двама души, които не живеят заедно, и то само на улицата. 

Жителите на страната имат право само на пътувания до работа, до мястото на обучение, да напускат дома, за да си купят храна и стоки от първа необходимост, както и да спортуват или да помагат на други хора. Разликата с първата карантина, която беше въведена през март и започна да отслабва едва през май, е, че детските градини, училищата, много университети, парламентът и съдилищата продължават да работят сега.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове