Цялата Прокурорска колегия издигна Иван Гешев за Главен прокурор

Цялата Прокурорска колегия издигна Иван Гешев за Главен прокурор - картинка 1

БОЕЦ издигна гражданска кандидатура за поста - следовател Бойко Атанасов

На второто поред заседание на Прокурорската колегия за номиниране неочаквано се появи кандидат за главен прокурор. Това е зам.-главният прокурор Иван Гешев, предложен е от цялата колегия – 11 човека заедно със Сотир Цацаров.

От името на предложителите Даниела Машева мотивира издиганто на кандидата като отговарящ на изискваниятта: висок етичен стандарт, висока професионална компетентност, богат практически опит, ръководни административни умения, изявена независимост, воля за налагане на законността.


В същото време, Гражданско движение "БОЕЦ"  стартира днес подписка в подкрепа на инициативата "Следовател Бойко Атанасов - кандидат за Главен прокурор на Република България".

Идеята е подкрепена и от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”, Сдружение „Зелен Младост”,  ГД  „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ”,  „Гражданско обединение за демократични инициативи”- Монтана и ГС „Свети Георги Победоносец”- Сливен.

От движението заявяват, че са внесли във всички институции, които имат правомощия да номинират кандидати предложение това да е Бойко Атанасов, защото той отговаря на всички критерии, залегнали в закона, но и на допълнителните три, поставени  от участниците в конференцията  „Независим съд - свободна държава“, проведена през април в хотел "Балкан" в София:

– кандидата не трябва да е заемал длъжности, на които да е бил назначен, или излъчен от политически партии;

- не е бил член на БКП или по какъвто и да е начин свързан с ДС;

- има доверието на гражданското общество, като чрез действията си и професионалната си работа да е доказал, че е независим и неподвластен на управляващата ни мафия.


Оргаизатори на събитието бяха ГД "БОЕЦ" и Инициатива "Правосъдие за всеки".

"През последните десетилетия прокуратурата се превърна в главен стожер на властта на мафията, като избора на неин ръководител беше инструмента на политическата мафия за контрол над тази институция, изградена по сталински модел. (Спомняте си „Ти си го избра“) От защитник на общественият интерес прокуратурата се изроди в бухалка на мафията срещу неудобните и непримиримите и пералня за изпиране на нейните господари. Последният мандат на Цацаров начело на прокуратурата е най-силното доказателство, че докато мафията си избира главен прокурор, всеки опит за борба с корупцията, за справедливост, или съдебни реформи е обречен. Затова гражданите трябва да разчупим това зловредно статукво и да издигнем един честен и смел главен прокурор извън властта на мафията", пише в статия, посветена на номинацията, публикувана в блога на организацията

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове