Цялото ръководство на "Демократична България" с оставка

Цялото ръководство на "Демократична България" с оставка - картинка 1

Обединението обаче трябва да бъде запазено, подчертаха лидерите на "Да, България" и ДСБ

Двамата съпредседатели на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов - подадоха оставки като лидери на отделните партии в обединението - "Да, България" и ДСБ днес. Последваха ги и съпредседателите на третата партия в обединението "Зелено движение" Борислав Сандов и Владислав Панев.

Заедно с тях оставка подават и част от тесните ръководства на партиите.

Причината: слабото представяне на коалицията на вота - 5,92% (при 7,7% обработени протоколи) - наполовина на последния вот през юли.

Първи оставка подаде Христо Иванов - с живо излъчване в социалните мрежи.

"Започнахме да правим анализ и оценка на този резултат. Днес проведохме изпълнителен съвет на ПП "Да, България". Обединихме се от мнението, че резултатът е изключително лош. Той показа много сериозно отстъпление на изборите от 11 юли и пролетните избори на 4 април", заяви той.

Това е много сериозен удар на способността на "Да, България" да изпълнява каузите, с които се е натоварила, заяви той, и знак за оттегляне на доверието от поддръжниците им.

"От тази гледна точка днес си подавам оставката като председател на "Да, България". Колегите от Изпълнителния съвет също си подават оставката," добавя Иванов. "Аз нося отговорност за този резултат, този резултат е много лош."

И допълва, че утре ще се свика Национален съвет на партията, на който ще се предложат две ключови решения - първо, насрочване на Национална конференция на партията, на която да бъде избрано ново ръководство. И второ - да се даде мандат на депутатите на "Да, България" да подкрепят управление с мандат на "Продължаваме промяната". 

"Въпреки положените усилия резултатът ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност", написа пък Атанас Атанасов.

И той обяви свикване на националния управителен орган на партията за ново ръководство.

"Ще предложа преди нея да бъдат проведени поредица от вътрешнопартийни дискусии, на които да се обсъди как ще се развива партията и какво ще е бъдещето й", каза лидерът на ДСБ.

И двамата лидери благодариха на колегите си в партиите и в обединението "Демократична България" за усилената работа по време на кампанията.

"Моите колеги работиха изключително всеотдайно. Благодаря на всеки, който ни подкрепи. На всеки един доброволец, член на СИК. Този труд и това, което представлява "Демократична България", не са нещо, което да бъде пренебрегнато и изхвърлено. Трябва да назоваваме проблемите, но нека пазим и инструмента", отбеляза Христо Иванов.

 

Атанас Атанасов е на същото мнение по отношение на обединението - то трябва да бъде запазено.

"В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито", пише той.

 

Съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов пък отбеляза днес в социалните мрежи:

"Нужно е колективните органи на трите партии в "Демократична България" да вземат решение какво ще правим занапред, дори и като взаимодействие помежду си."

Минути по-късно и Иво Мирчев, един от членовете на управителния орган на "Да, България", също обяви оставката си във Фейсбук. Той също изрази благодарност към всички в екипа на партията.

"Доверието, огромната вложена енергия и надеждата на всеки от тези хора за мен винаги са означавали най-вече отговорност. Именно заради това днес подавам оставката си като член на Изпълнителния съвет на “Да, България!”. Защото така се прави и така е правилно", написа Мирчев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове