ЦРУ се срещна с Ислямска държава

ЦРУ се срещна с Ислямска държава - картинка 1

Истина или компромат?

Вестник „Йени Шафак”, близък до управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието съобщава на своите читатели за среща между 7 офицери от американското разузнаване и представител на ИДИЛ в град Мосул. Детайлите, които са оповестени хвърлят силна сянка върху достоверността на информацията, пише Владимир Чуков за the Foreign Insider.

Според вестника, който много бързо свали новината от сайта си, срещата е била разкрита от турското разузнаване, въпреки че американската страна държала тя да остане в тайна. За целта американците потърсили посредничеството на местни племенни вождове, за да направят контакт.

Според твърденията, от страна на ИДИЛ е присъствал Абу Ахмед ал Алуани. Ставало въпрос най-малко за две срещи, а именно на 7 декември 2015 г. и 3 на февруари 2016 г. Интересното е, че според информация на иракското вътрешно министерство от 28.12.2015 г. въпросният ал Алуани, който е ръководител на т.нар. „военен съвет” на ИДИЛ, т.е. нещо като военно министерство на терористите, е убит от въздушна атака на американските ВВС в Ирак.

Не е ясно дали новината, която обиколи близкоизточните медии е истина или дезинформация. Нека да припомним, че преди около месец за пръв път в историята на американо-турските отношения двама бивши посланици на Вашингтон в Анкара поискаха оставката на президента Ердоган. Остават и различията между Турция и САЩ относно квалификацията на политическия представител на сирийските кюрди – партия Демократичен съюз, оглавена от Салих Муслим.

Нееднократно турските вестници, цитирайки анонимни представители на турското разузнаване, са информирали своите читатели за срещи между ИДИЛ и организации, които официално се намират във война с тях. Подобни твърдения имаше за среща между представители на ИДИЛ, кюрдите и сирийското правителство в края на май 2015 г. относно разделението на зоните на управление в град Дейрезор. Ожесточените битки между страните през последните месеци хвърлят силна сянка върху достоверността на информацията.

Остават неизяснени въпросите дали все пак между противоборстващите страни не се сключват временни споразумения или примирия по отношение на една или друга позиция по дългия фронт, който има ИДИЛ с правителствените войски на Сирия, Ирак, кюрдите или бунтовниците. Понякога заснетите видиоматериали говорят, че освен насочени дула на оръдия враговете директно контактуват по между си, дори когато са на пост на първа огнева линия.

Нека да припомним, че според полеви източници при по време на голямата битка за сирийския град Кобани през периода септември 2014 г. – януари 2015 г. между ИДИЛ и прокюрдските „Части за народна защита” (ЧНЗ) от двете страни на бойната линия бяха доминиращо кюрди. Авангардът на терористичната организация от 400 джихадисти са били от Кобане и затова са били толкова силно мотивирани в битката срещу ЧНЗ. Очевидно е, че някои от бойците на противоборстващите сили са били в роднински връзки.

В подобни екстрени ситуации е трудно да се направи категорично разграничение между истина, полуистина и откровена дезинформация.

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове