Цветан Василев не се яви в съда в Белград

Цветан Василев не се яви в съда в Белград - картинка 1
Снимка: big5.bg

Заседанието, на което трябва да стане ясно ще се върне ли банкера обратно в България, е отложено за 16 март

9/Изслушването на Цветан Василев във Висшия съд в Белград по повод искането на българската прокуратура той да бъде екстрадиран у нас бе отложено за 16 март. Причината бе, че банкерът не се яви, представяйки чрез защитата си болничен лист, съобщи Mediapool. Според медицинското свидетелство той страдал от грип.

България поиска връщането на банкера заради обвинението, че е източил 206 млн. лева от фалиралата банка, за които той твърди, че подписът му бил фалшифициран.

 


Преди две седмици главният прокурор Сотир Цацаров поиска от европейските институции да упражнят натиск над Сърбия за по-бързото разглеждане на искането на България за екстрадирането на Василев. Повод за искането му беше липсата на официален отговор от Белград над една година и четири месеца.

Въпреки липсата на официален отговор от сръбска страна в началото на март м.г. от Висшия съд в Белград съобщиха, че искането на България за екстрадиция е било уважено на първа инстанция. Пет дни по-късно обаче Апелативният съд в сръбската столица отмени това решение.В началото на декември Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че са запорирани акции, имоти в България и Швейцария, банкови сметки, леки и товарни автомобили, както и картини на банкера Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролирани от семейството фирми за над 600 млн. лева.

Мярката e одобрена по искане на комисията от Софийския градски съд като обезпечение на бъдещ иск за над 964 млн. лв. срещу Василев, семейството му и контролираните от него фирми.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове