Цветан Василев: Прокуратурата и институциите фалираха КТБ

Цветан Василев: Прокуратурата и институциите фалираха КТБ - картинка 1

Процедурата продължи един час, след което банкерът излезе пред кабинета на съдията заедно с охраната и съдебния преводач

4/

"Казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура". Това заяви банкерът Цветан Василев след изслушването му по искането за екстрадиция във Висшия съд в Белград.

Процедурата продължи един час, след което банкерът излезе пред кабинета на съдията заедно с охраната и съдебния преводач, а вътре остана неговият сръбски адвокат Владимир Белянски. Малко по-късно Цветан Василев и съдебният преводач отново влязоха в кабинета на съдията. Докато беше отвън, банкерът проведе няколко телефонни разговора, в които се консултира по въпроси, свързани с разследването в България.

Според БНТ Василев е поискал политическо убежище в Сърбия. Официален Белград, обаче, е отказал с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС. Държавната телевизия твърди, че Василев е поискал и сръбско гражданство.

Висшият съд в Белград вече веднъж се произнесе банкерът да бъде екстрадиран, после апелативният отмени решението и го върна обратно. Последна дума по закон има министърът на правосъдието на Сърбия, който решава за екстрадициите. Такъв обаче, в момента няма, защото западната ни съседка трябва да проведе нови избори.

Така делото постепенно се приближава до изтичане на 2-годишния срок, след който прокуратурата или трябва да внесе обвинителен акт, или да прекрати производството срещу Цветан Василев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове