Цветанов и Борисов няма да са кандидати за президент

Цветанов и Борисов няма да са кандидати за президент - картинка 1

Цветанов е категоричен, че няма криза между него и бъчкварова

Цветан Цветанов и Бойко Борисов не се разглеждат като възможни кандидати на ГЕРБ за президентския пост. Това каза председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

"Знаем, че екипната работа и това, което сме създали в политическа партия ГЕРБ, трябва да бъде укрепено и партията трябва да се докаже като една постоянно действаща системна партия. През последните десет години ние изграждахме партията и през 2015 година, когато приключиха местните избори казах на прамиера, че вече имаме системна партия, която вече участвайки в няколко поредни избора, има успехи", каза той.

Председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов е категоричен, че няма криза в отношенията между него и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

„Няма бламиране на реформата в МВР. Няма нито един народен представител, който да не е съгласен, че трябва да има разделение между тези, които са първа категория - полицейските служители и пожарникари, и тези, които да бъдат по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда. Това е дадено като съгласие още през януари 2015 година", коментира още Цветанов, след като парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не прие на първо четене промените в Закона за МВР. Така на практика управляващото мнозинство изостави вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Цветанов заяви, че всички депутати от ГЕРБ, които участват в комисията са гласували „за",

въпреки препоръките, че трябва да се направят някои консенсусни предложения между първо и второ четене, за да постигне целите, които си е поставил. Той припомни, че още през януари 2015 година е имало представяне от тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков на пътна карта за реформите, които трябва да продължат в МВР. „Тогава народни представители от ГЕРБ предложихме преминаването на ГДБОП от ДАНС в МВР и по този начин да създадем тази стабилност в системата, която вече дава своите резултати", коментира Цветанов.

Втората мярка е свързана със структурните промени.

„Служителите, които имат полицейски функции, и пожарникарите трябва да останат първа категория. Всички други ще минат по Закона за държавния служител. Вече се назначават по този начин новопостъпващите служители", коментира Цветанов.

По думите му вече над 300 души са назначени по Закона за държавния служител.
Според Цветанов трябва законопроект, който да мобилизира всички парламентарни групи за подкрепа. „Всички колеги, които се изказаха, милеят за системата и не искат да бъде пропиляно това, което е създадено", заяви Цветанов.

По думите му в момента има демотивация сред служителите на МВР,

което води до увеличаване на корупцията и текучеството. Например, пожарната напускат годишно около 200-220 служители, а миналата година са напуснали над 600.
„Хората не бягат от МВР, а от това, че няма устойчивост в системата", заяви още Цветанов.

Различия има и по отношение на статута на Академията на МВР.

Източник: Novanews.bg

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове