Да даваме ли на бебето сурови плодове и зеленчуци?

Да даваме ли на бебето сурови плодове и зеленчуци? - картинка 1

Вижте съветите на специалистите...

5/ Често младите майки се питат кога могат да дават на бебето си сурови плодове и зеленчуци? Много от педиатрите препоръчват да готвите плодовете и зеленчуците за бебето докато не навърши 8 месечна възраст (бананите и авокадото са изключения). За бебета, които са захранени на 6 месечна възраст, запарването на плодовете с вода за 5-10 минути е необходимо, защото ги прави по-лесни за обработка от храносмилателната система и недоразвитото стомахче.

По-големите бебета могат по-лесно да понесат фибрите и захарите, съдържащи се в суровите плодове, отколкото по-малките и току що захранени бебета.

Кората на плодовете винаги трябва да бъде обелена, особено преди бебето да навърши 8 месеца. Но в случай, че пюрирате суровите плодове с кората, може би то няма да има проблеми с нея. Не съществуват животозастрашаващи рискове от даването на сурови плодове на бебето, но то може да получи стомашни проблеми. Те ще отминат когато и плодовете преминат през организма.

Но, имайте предвид следното: Можете спокойно да дадете обелени, зрели плодове на бебето си. Количеството, което бебето ще съумее да изяде от парчето плод е много малко и няма да предизвика никакви негативни реакции. При захранването избягвайте силно алергизиращите плодове като праскови, ягоди, малини, цитруси и т.н.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове