Да, хобитите съществуват!

Да, хобитите съществуват! - картинка 1

Реконструкция, направена от палеонтолога Джон Гирши, по открити фрагменти на черепа на Homo Floresiensis

Снимка: Чип Кларк
Да, хобитите съществуват! - картинка 2
Череп на "хобит", сравнен с череп на съвременен човек
Снимка: theconversation.com

Е, не приличат на Фродо, но със сигурност сме си роднини

Mиниатюрните хоминиди, живели на индонезийския остров Флорес, не са от вида Homo Sapiens, решиха учените. Те са напълно отделен, макар и свързан с човека вид.

Изследване на френски учени дава нови доказателства за уникалността на флореските хобити. Работата е подготвена за публикация в сп. Journal of Human Evolution, съобщава The Telegraph.

Веднага след откриването на останките в пещерата Лианг Буа през 2003 година сред антрополозите се разгоря спор

дали съществото с маса 25 килограма е обичаен човек (страдащ от синдром на Даун или от синдром на Ларон), или е представител на неизвестен вид от семейство Homo.

Антоан Балзо (Antoine Balzeau) от Френския музей за естествена история и палеопатологът Филип Шарлие (Philippe Charlier) са използвали нов подход към анализа на черепа на хобита. Те са получили изображения на костните му слоеве със свръхвисока резолюция и са изчислили неговата дебелина.

Според учените в строежа на черепа

на Homo Floresiensis липсват основните черти, характерни за Homo Sapiens.

Освен това, в изследваните останки няма нищо, което да сочи наследствени генетични заболявания, свързани с малък ръст при хората.

Откритите от учените останки в Индонезия доказват още, че прародител на флореския човек, наречен „хобит“ заради малкия си ръст, се явяват Homo Erectus, пише изданието Nature.

Учените са описали фрагменти от кости и зъби, чиято възраст е около 700 000 години. Останките са били извадени от древно корито на река и вероятно принадлежат на предците на измрелия вид хобити.

theconversation.com
Череп на "хобит", сравнен с череп на съвременен човек
Снимка: theconversation.com

Новите фосили дават сериозни основания да се смята, че

хобитите са еволюирали от вида Homo Erectus,

казва палеоантропологът Юсуке Кайфу (Yousuke Kaifu) от Националния музей за природа и наука в Токио.

Учените са открили фосили на зъби, фрагмент от челюстна кост и фрагменти от черепна кост на две деца и двама възрастни, които вероятно са загинали при изригване на вулкан. Те са открити при разкопки на около 70 км източно от пещерата Лианг Боа.

„Сега се изяснява, че хобитите действително се явяват  Homo Erectus с ръст на джудже“, казва археологът Адам Брам (Adam Brumm) от университета Уулонгонг в Австралия.

До скоро единствен източник на знания по въпроса, кой е заселил остров Флорес първи, са били различни каменни оръдия, които са използвали хората.

Откритите на 100 километра от пещерата Лиан Буа каменни оръдия на възраст 800 000 години са давали основания да се смята, че

еволюционният прародител на хобитите може да е бил изправеният човек – Homo Еrectus, – смятани досега за най-първия вид хора, напуснали пределите на Африка.

Флореският човек – Homo Floresiensis – за първи път е бил открит от учените на остров Флорес в Индонезия през 2004 година. Дълго време учените спореха дали откритият хоминид се явява самостоятелен вид, или представлява човек от съвременен тип, страдащ от специфични заболявания и претърпял смаляване на ръста поради феномена островна джуджевидност.

Източник: megavselena.bg

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове