Да имаш голям мозък не е много добра новина

Да имаш голям мозък не е много добра новина - картинка 1

Вижте защо...

Известно бе, че притежаването на голям мозък не непременно е признак за интелигентност, но ново изследване навежда на мисълта, че мозъкът с големи размери е свързан с риск от изчезване на вида, предаде Франс прес, цитирано от "Дарик"

Разпространено е виждането, че големият мозък е предимство, генератор на интелигентност, големи когнитивни способности и е свързан с голям капацитет при обработване на информацията. Някои животни, които притежават големи мозъци, като например кашалотите, обаче не се отличават с особена интелигентност.

Всъщност за да сравнят онова, което е сравнимо, учените предпочитат да изследват т.нар. коефициенти на енцефализация, които измерват размерите на мозъка спрямо размерите на тялото на индивида. Коефициентът на енцефализация не изглежда да е реален индикатор за коефициента на интелигентност. Изследване през есента м.г. показа, че човешката интелигентност е по-малко свързана с размерите на мозъка, отколкото с начина, по който той е структуриран.

Мъжете по принцип притежават по-големи мозъци в сравнение с жените, но не са показали по-големи когнитивни способности.

Ерик Абилсън от катедрата по биология в Станфордския университет в Калифорния е стигнал по-далеч, предлагайки хипотезата, че големият мозък може да е недостатък. Ученият изследвал размерите на мозъците на 1679 животни от 160 различни вида и сравнил получените резултати с данни на Международния съюз за защита на природата, които вземат под внимание риска от изчезване на хиляди видове и подвидове.

Така била констатирана взаимовръзка между коефициента на енцефализация и риска от изчезване. Тази връзка е по-силна при дребните животни, при които притежаването на голям мозък има висока метаболитна "цена". Абилсън е на мнение, че що се отнася до животните с малки размери, "цената" на големия коефициент на енцефализация надхвърля предимствата.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове