Какво да помислим в Деня на прехраната?

Какво да помислим в Деня на прехраната? - картинка 1

Все още над 1 милиард от човечеството живее в крайна бедност и постоянен глад

През 2012 г. Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) поставя цел пред членовете си - да изкорени крайната бедност и глада в света до 2015 г. 
Понеже вече сме 2016 г., а все още по свет аима милиони гладуващи, тази цел очевидно не е постигната. Сигурно ще чуем много обяснения защо, но едно е ясно - в сегашния свръх поляризиран свят щастието на малцина все още е изградено върху нещастието на мнозинството. Така нареченията "щастлив 1 милиард" - т.е. населението на Европа, Северна Америка и Австралия употребява повече хранителни продукти от всички останали 7 милиарда. И изхвърля не малка част от нея...

Световният ден на прехраната

се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945).Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006г. За първи път официално е обявено, че

една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие,

което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Установено е, че гладът и недохранването подкопава генетичния фонд на цели континенти. Децата в „третия свят" се раждат и растат болнави и са умствено изостанали.

Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза. Следователно несигурността на прехраната представлява реална заплаха, която ще попречи за постигането на всички цели на хилядолетието.

С какво друго е забележителен 16 октомври:

1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи.
1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.

1813 г. – На територията на Саксония, край Лайпциг, започва най-мащабната битка до Първата световна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); битката завършва след 3 дни с поражение на Наполеон.

1840 г. – Нова Зеландия е обявена за британска колония.
1843 г. – Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите.
1853 г. – Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.

1912 г. – Балканската война: българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин -- виж статията за Радул Милков!

1946 г. – Изпълнение на смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.

1964 г. – Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие.
1969 г. – Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия и Чили създава общност на държавите, през през чийто територии преминават Андите – Андска общност.
1971 г. – Състои се официалната церемония по откриването на кулата "Азади" в иранската столица Техеран.

1978 г. – Кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.
1981 г. – Учредени са орден "13 века България" и юбилеен медал "1300 години България".
1981 г. – В Толбухин (днес Добрич) и Исперих се откриват паметници на хан Аспарух.

1994 г. – С решение на Конституционния съд ДПС се пререгистрира като политическа партия.
2006 г. – След 4-годишно съществуване в София е закрит увеселителният парк София Ленд.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове