Да направиш референдум, просто заради идеята

Да направиш референдум, просто заради идеята - картинка 1

Дори и останалите въпроси от референдумът на Слави Трифонов са до голяма степен популистки

Референдум ще има, това вече е ясно. След като Конституционния съд премахна половината от поставените въпроси, сега остават само три:

 • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
 • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
 • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Разбира се, Слави Трифонов не пропусна възможността да обвини Конституционният съд, за това, че се противопоставя на волята на 700 хиляди български гласоподаватели. Народът е върховният суверен и никакъв съд нямал право да спира неговите решения.

Добре звучи на думи, но в действителност не е толкова просто за обяснение. Демократичната държава, именно благодарение на възможността всеки да участва в политическия живот, е изключително уязвима. Примерът с възхода на хитлеро-фашизмът е обица на ухото за всеки нормален държавник, който се чуди дали Конституцията може да бъде използвана като изкупителен агнец на всички неволи, през които преминават гражданите.

Конституцията е една и не подлежи на коментар. Нейното действие е всеобхватно и неизменимо. Дори и 1 млн. граждани да се подпишат под нещо, щом то не отговаря на конституционните норми, значи въпросът приключва. Човек дори би си помислил, че екипът на Слави Трифонов нарочно е вкарал в своята подписка толкова много въпроси, знаейки че, някои от тях могат да отпаднат и за да не изглежда като пълен провал, трябва да се презапасят с повече предложения.

Останалите въпроси са интересни и в действителност могат да променят значително политическата система. Ето какви са негативите на останалите въпроси:

 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Много пъти тази тема бе предъвквана от различни популисти. Повод за това дадоха самите партии, които често предрешават кои техни протежета да влязат в парламента, ако наредят правилно листата. В този случай гласоподавателите не обръщат специално внимание върху техният личен народен представител, а по-скоро ги интересува партията за която гласуват.

Да обаче, Народното събрание не е общински парламент. По време на самата кампания е трудно да се прецени, доколко кандидатите имат нужните качества. Много малоумници успяват да влязат в парламента, разчитайки на благите си приказки, а всъщност не могат един картоф да обелят.

Имайки предвид нивото на феодализация на българската провинция, не е трудно да се сетим, че мажоритарната система ще работи в полза на местните бабаити и ползата за местните граждани ще бъде минимална.

Ако това не ви стига като убеждение, тогава да приведем световният пример. Великобритания е с подобна избирателна система. Тя е и най-добрият пример за това, защо не трябва тя да се въвежда.

При класическата мажоритарна система, първият печели всичко. Това означава, че във всеки един избирател район  се избира по един народен представител, който заема място в парламента. В този случай няма никакво значение колко процента е изкарал вторият в подреждането. Дори и разликата между първият и вторият да е едва няколко процента, вторият губи всички.

Така се получава, че когато накрая се акумулират гласовете в цялата страна се вижда как по общ брой гласове между двете партии няма значителна разлика, но първата доминира в парламентът, а втората се намира някъде на дъното.

Освен това, мажоритарната система стимулира създаването на двупартиен модел. В България и без това се оплакваме, че няма достатъчно алтернативи. При мажоритарен модел ще останат само три партии: ГЕРБ, БСП и ДПС. Почти сигурно е, че при мажоритарен модел, ДПС ще стане втора политическа сила. 

 

 • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

 

За пореден път трябва да се говори по тази тема. Въпреки, че това е най-смисленият от трите въпроса, той също има своите недостатъци. Тук най-трудно е да се определи колко точно са гласоподаватели, къде се намират - в България или в чужбина и как точно ще се наказват хората.

Някои юристи повтарят, че гласуването е право, а не задължение. Въпреки това, трябва да се отчете, че гласоподавателите са и данъкоплатци. Те имат задължението да избират кой изразходва парите от техните данъци.

 • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това е най-спорният въпрос и плод на много дълбок популизъм. Интересно е как екипът на Слави реши да закова точно един лев за един действителен глас. Никъде не видяхме разчети пък анализ на разходите им, дали имат и каква е възможността загубените пари от субсидии да бъдат заместени по друг начин. Нищо от това не се случи.

В крайна сметка не трябва да забравяме, че партиите са организации, които наемат хора, ползват услуги и плащат заплати. Този персонал трябва някак да се издържа. В момента, ако се въведе подобно правила, ГЕРБ би трябвало да получи към 850 хиляди лева годишна субсидия. Имайки предвид всичките общински структури на партията, тези пари са абсолютно недостатъчни, дори за изплащането на заплати, пък какво остава за финансиране на кампания.

За партиите няма да е много трудно да намерят финансиране, само че то ще дойде по сивите канали. Подобно намаляване на субсидията стимулира разрастването на олигархията, защото донорството за партиите винаги идва срещу услуги.

Ефектите от това решение ще бъдат дълбоко антидемократични, но никой не говори по този въпрос, а само минава отгоре, отгоре в обясненията.

 

Сега Слави Трифонов демонстрира своята раздразненост.  Щял да прави концерт на Орлов мост, който да „изхвърли боклука“, правейки препратка към големия митинг на СДС от началото на 90-те. В същото време източници от телевизионните среди говорят, че договорът за Шоуто на Слави Трифонов е подновен за следващият сезон.

Това означава, че драмата покрай евентуалното влизане в политика на шоумена, продължава да се заплита. Социалните мрежи призовават той да го направи, а той чрез недомлъвки и разнопосочни сигнали, се опитва да си даде малко повече време, за да види накъде ще задуха вятъра.

Във всеки случай никой не очаква Трифонов да прави шоу, докато е в политиката. Чак тогава би трябвало СЕМ да се сезира. Ще трябва да почакаме още няколко месеца, преди Трифонов да разкрие какво ще направи. Преди провеждането на референдума, заявление за влизане в политиката от негова страна не очаквайте.  

/35

Коментари 1

 • #1
  ssssssss -

  Някои юристи повтарят, че гласуването е право, а не задължение. Въпреки това, трябва да се отчете, че гласоподавателите са и данъкоплатци. Те имат задължението да избират кой изразходва парите от техните данъци. Аз си плащам данъците,така че не искам да ме задължават да гласувам,ако го направят,да ми осигурят всичко което ми беше осигурил бай Тошо и ще ходя на избори и манифестации!!!!!!!!!!!

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове